Sabrina Voinea nem adja fel a harcot, fellebbezett a párizsi olimpia tornaérméért

A Román Tornaszövetség (FRG) tájékoztatása alapján a svájci legfelsőbb bíróságon folytatódik a párizsi olimpia tornapere.

A 17 éves Sabrina Voinea – és edző édesanyja –, a hazai sportági szervezettel közösen nyújtott be fellebbezést a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése ellen, amit hétfőn iktattak a svájci legfelsőbb bíróságon. A romániai fél továbbra is azt szeretné, hogy mindhárom sértett tornász megkapja a bronzérmet. A hazai tornászokat képviselő egyik ügyvéd, Sabin Gherdan szerint úgy lenne természetes, hogy a hibás fél felvállalja a bizonyított tévedéseit. „A három tornász traumatikus helyzetbe került és reméljük, hogy nyitottak lesznek egy megállapodásra, hogy Sabrina is megkapja a bronzérmet. Lehet, hogy az év végéig megoldódik az ügy, de az sem kizárt, hogy tovább húzódik majd” – mondta a Gsp.ro-nak.

Sabrina Voinea | Fotó: COSR/Cristian Nistor

Emlékezetes, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Ana Maria Bărbosunak ítélte meg a párizsi olimpia bronzérmét talajon, miután bebizonyosodott, hogy az amerikai Jordan Chiles késve óvta meg a gyakorlatáért kapott pontszámot. Sabrina Voinea ügyében viszont elutasították a fellebbezést. Ő az, akitől téves bírói ítélet miatt vontak le pontokat a fináléban.

Vatanabe Morinari, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) elnöke állásfoglalásában aláhúzta: egy ilyen tragédiának nem lett volna szabad megtörténnie. „A technológiát felületesen kezelték, annak ellenére, hogy az FIG egykoron élen járt ezen a téren. Ez már nem így van, mert a hagyományaink miatt nem voltunk képesek lemondani bizonyos előítéletekről. Változásra van szükségünk. Kihívásra van szükségünk és bátorságra, hogy megtegyük ezt a lépést. A bátorság hiánya okozta a párizsi tragédiát” – fogalmazott a sportvezető.

A nyilatkozata viszont nem boldogítja az érintetteket, mert miközben Ana Maria Bărbosu a CAS döntése nyomán már megkapta az ötkarikás bronzérmet, Jodan Chiles sem akar lemondani a medálról – amelyet az óvás nyomán harcolt ki, a CAS döntés miatt viszont vissza kell szolgáltatnia, mert csak az ötödik helyen zárt. Az amerikaiak már korábban közölték, hogy a svájci bíróságon fellebbeznek.

Amúgy a CAS határozatát szeptember 13-ig lehet megfellebbezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?