Ötödikes korától egyedül kellett helytállnia, sok áldozatot vállalt a birkózásért a nagykendi Csipkés Balázs

Édesapjának köszönhetően kezdett el birkózni, kitartó munkával többszörös korosztályos bajnok lett. A 18 éves nagykendi sportoló tavaly az U17-es világbajnokságon ötödik helyet szerzett, a közeljövőben szeretne még többet fejlődni. Úgy érzi, sok munkával járó felkészülésből kikapcsolódást jelent számára a főzés, gyerekkorától szívesen készít ételeket.

Csipkés Balázs 2006-ban született a Maros megyei Nagykenden. A birkózás miatt korán Marosvásárhelyre kellett költöznie és iskolát váltania. Az elmúlt néhány évben hazai és nemzetközi szinten is sikerült kiemelkedő eredményeket elérnie különböző korcsoportokban. Ettől az évtől kezdve a húsz év alattiak mezőnyében versenyez, ami még magasabb szintet jelent számára.

Mi volt gyerekként első élményed a birkózással kapcsolatban, hogyan lett része az életednek?

⎯ Édesapám fiatalkori barátai is birkóztak, engem is szeretett volna beíratni, hogy lássam, milyen a sport és a mozgás. Az elején nem igazán tetszett nekem, mert nagyon nehéz volt, a világ egyik legnehezebb sportjának mondhatom. Ahogy teltek az évek, megtetszett, erősödtem és végül benne maradtam.

Miután belejöttél, elkezdtél versenyekre is járni, hogy lett ebből magasabb szint?

⎯ A legelső versenyem a segesvári kupa volt 2016-ban. Kezdetben alacsony szinten birkóztam, megyei emlékversenyeken Szászrégenben és itt a környéken, Maros megyében. Ezt követően volt nálam egy kiesés a versenyeket tekintve, egészen 2021-ig. Akkor kezdtem el igazán jó eredményeket elérni és profi szintre lépni.

Fotók forrása: Csipkés Balázs saját archívuma

A kihagyásnak sérülés vagy egyéb dolog volt az oka?

⎯ Egy ideig testsúlyom és korom miatt nem volt kategóriám. Nem is állt oda a sportoláshoz annyira az eszem. Úgy maradtam benne végül a birkózásban, hogy édesapám tolt hátulról. Sokat segített nekem abban, hogy ne hagyjam abba. Mondta, hogy minden jó lesz a végén.

Mennyi időt és áldozatot követelt tőled ez a sport az évek során?

⎯ Sokat áldoztam érte. Most tizenegyedikes vagyok, ötödik osztályosan már bekerültem a városba egyedül, bentlakásba. Idegenekkel éltem együtt, még egy szót sem tudtam románul. Mindezt a sportért tettem meg. Új életet kezdtem, nehéz volt ez nekem.  Nem igazán volt más lehetőség, egyik családtagom sem él a városban. Édesapám külföldön dolgozott, busszal pedig nem működött volna az ingázás.

Az edzések számát tekintve, ha éppen készülök valamilyen versenyre, akkor heti tizenegy van. Amikor suliba kell járnom és a jegyekre koncentrálnom, akkor csak minden délután van és szombaton. Sokszor, amikor hazajövök, túl fáradtnak érzem magam a tanuláshoz.

Visszatérésed után kezdtek jönni az eredmények. Akkori saját korcsoportodban Balkán-bajnokságon is sikerült győznöd, tavaly pedig már az ifjúsági világbajnokságon is részt vettél. Hogyan élted meg ezeket a sikereket és mit jelentettek számodra?

⎯ 2021-ben a száz kilós mezőnyben nyertem az első országos bajnokságomat U15-ös korosztályban. Utána lassan következett a többi eredmény, így lettem hétszeres bajnok az évek során. Egy évvel később tizenhat évesen nyertem meg a Balkán-bajnokságot, az volt a legelső nagy eredményem nemzetközi szinten.

Tavaly Görögországban ismét első lettem azon a versenyen, utána következett az Európa-bajnokság. Nagyon sokat készültem és edzettem rá, fél évig csak arra fókuszáltam, de első mérkőzésemen egy fehérorosz ellenféltől kikaptam. Két hónappal később a korosztályos világbajnokságon szintén vele kezdtem. Akkor már megvertem őt.

Végül sikerült bekerülnöm a bronzmérkőzésre, ahol vereséget szenvedtem. Ötödik helyen végeztem ezzel a világbajnokságon. Az eredeti cél egy érem volt, de 2023 végére meg voltam elégedve ezzel az eredménnyel.

Van-e lehetőség Romániában felkészülni a nemzetközi szintre vagy kellenek ehhez a külföldi edzőtáborok is?

⎯ Nagy súlycsoportokban általában kevesen vannak, főleg Romániában. Én általában itthon tíz-húsz kilóval alattam lévőkkel edzettem. Itthon is akadnak persze ellenfeleim, de nem olyanok, akikkel fejlődni tudnék. Moldovába szoktam járni edzőtáborokba. A válogatott korábbi edzője szívesen lát ott minket, gyakran megyünk oda, öt állandó ellenfelem van ott, akik három-négy évvel felettem vannak és tudok velük edzeni. Néha Magyarországra is szoktunk menni.

Milyen célokat szeretnél elérni a közeljövőben?

Erre az évre nincsenek nagy elvárásaim. Elsősorban az a célom, hogy a legjobb legyek az országban és jól teljesítsek a közelgő bukaresti nemzetközi versenyen. Mivel nemrég versenyzek az U20-as korcsoportban, ebben az évben még nehéz lenne bármit is kihozni eredmények szempontjából. Jövő évtől már lesznek elvárásaim magammal szemben, szeretnék érmet szerezni Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Van-e a birkózás mellett olyan rendszeres tevékenység, ami ki tud kapcsolni téged a körforgásból?

Nagyon szeretek főzni. Kiskoromtól kezdve érdekelt, akkor anyukámnak segítettem benne. Amikor már egyedül kellett boldogulnom, rendszeressé vált. Főzéskor úgy érzem, örülök, hogy kicsit egyedül lehetek és azt csinálhatom, amit szeretek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?