Ismét Maros megye legjobb sportolója lett, kijutna az olimpiára a gyulakutai Biró Krisztián (INTERJÚ)

Már az áprilisi bakui versenyen harcba szállt volna az olimpiai kijutásért, sérülés miatt változtatnia kellett tervein Biró Krisztián birkózónak. A 21 éves sportolónak jelen állás szerint Isztambulban lesz lehetősége elérni célját, a versenyig visszanyerné formáját. A Marosvásárhelyi ISK-VSK versenyzőjét georgiai edzőtáborában értük el. A Maszolnak közelmúltbeli eredményeiről és a felkészülés részleteiről beszélt.

Biró Krisztián Gyulakután született 2002-ben. A Marosvásárhelyi ISK-VSK birkózójaként számos jó eredményt elért korosztályos versenyeken. Európa-bajnokságon és világbajnokságon is sikerült érmet szereznie az ifjúságiak között. Idén első felnőtt kontinenstornáján vett részt, az év további részére pedig nagy tervei vannak. Múlt héten sorozatban másodszor választották meg Maros megye legjobb sportolójának az olimpiai sportágak kategóriájában.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

Fiatal kora miatt az elmúlt években főleg korosztályos versenyeken vett részt. Februárban szerepelt az első Európa-bajnokságán. Elmondása szerint sportolóként jót tett neki, hogy néhány éve bevezették az U23-as korosztályt, ami korábban nem volt. Számára a korosztályváltás kapcsán különösen jól jött a kategóriában elért tapasztalat. A februári Európa-bajnokságon nem is érzett emiatt nagy különbséget utánpótlás és felnőtt kategória között.

„Tapasztalatszerzés szempontjából elégedett vagyok az Európa-bajnoksággal, cél szempontjából nem. Az érem lett volna a cél és a hetedik helyezést sikerült elérnem. Hogyha az olimpiai kvalifikációval tudom magam kárpótolni, már elégedett leszek ezzel az évvel” – tűzte ki célul a Párizsba való kijutást Bíró Krisztián, amire már év eleje óta keményen készül.

Februárban még azt tervezte, az azerbajdzsáni kvalifikációs versenyen próbálja teljesíteni a célkitűzést, közbeszólt viszont egy sérülés. Emiatt végül nem vehet részt a bakui eseményen, hat hét múlva viszont Isztambulban lesz még egy lehetősége. Az azeri fővárosban egyébként így is születhet erdélyi siker, ugyanis a Sepsi-SIC birkozója, Incze Kriszta jelen állás szerint harcba száll majd ott az olimpiai kvótáért.

„Most kezdtem visszahozni a formámat. Eddig egy hónapos kihagyásom miatt küszködtem, van hat hetem felkészülni és benne lenni a legjobb háromban a versenyen” – tette hozzá az elmondottakhoz a gyulakutai születésű sportoló.

Biró Krisztiánnak Georgiában lehetősége van erős edzőpartnerekkel készülni. Érdemes tudni a grúz birkozókról, hogy jónéhány világbajnokuk és olimpiai érmesük is van, tehát az egyik legerősebb nemzetnek számítanak a sportágban. Jó tapasztalatszerzési lehetőségnek tartja a helyi edzőtábort, szerinte több hasonlóban kellene részt venniük a romániai versenyzők is, akkor nagyobb szintre juthatnának.

Az ISK-VSK sportolója kitért arra is, fogynia kellett volna abban az esetben, ha részt tudna venni a bakui versenyen, ugyanis minden ilyen eseményen le kell adnia 5-6 kilót kezdősúlyából, ami kb. 80 kilogramm.

Fiatal korához képest nagy eredmény lenne első felnőtt szezonjában az olimpiai kijutás elérése, viszont már az is annak tekinthető, hogy sorozatban másodszor választották őt idén Maros megye legjobb sportolójának. Ennek kapcsán a marosvásárhelyi birkózás erősségéről és jelenlegi helyzetéről is mesélt.

„Szerintem a mi klubunk az országban az egyik legjobb. Ezt az eredmények is mutatják. Az U15-től kezdve felnőtt korosztályig mindenhol van bajnok. Ez szerintem annak a tükre, hogy az edzők és a sportolók sokat dolgoznak. A befektetett energia mellett külföldi edzőtáborokba is van lehetőség járni” – fejtette ki véleményét az ISK-VSK sikeres működésével kapcsolatban Biró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?