Ötkarikás reményekkel térhet vissza Simona Halep

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) keddi döntése, amelyben négy évről kilenc hónapra csökkentette Simona Halep eltiltását újraélesztette a teniszklasszis olimpiai reményeit.

Tekintettel arra, hogy a kétszeres Grand Slam-győztes konstancainak a büntetése már tavaly nyáron lejárt, ezért újra versenyezhet és akár még a párizsi ötkarikás játékokok is részt vehet. Ahhoz viszont, hogy jegyet váltson az olimpiára, néhány feltételnek eleget kell tennie, ami az idő rövidsége miatt nem lesz egyszerű. A nemzetközi szövetség felajánl ugyan két helyet olyan korábbi olimpiai bajnokoknak vagy GS-győzteseknek, akik másképp nem kvalifikálnának, de ahhoz is legalább a legjobb négyszáz között kell szerepelniük a világranglistán. Márpedig Halep a 2022 ősze óta tartó eltiltása alatt elveszítette pontjait a világranglistán, így a WTA-tornák főtábláján csak meghívóval szerepelhet.

Fotó: Simona Halep Facebook-oldala/archív felvétel

Ugyanakkor George Cosac, a Román Teniszszövetség (FRT) elnöke azt mondta a ProTV-nek, hogy Halepnek szerepelnie kell Románia válogatottjában a Billie Jean King Kupában is, amire az áprilisi, Ukrajna elleni meccsen lesz lehetősége.

A WTA világranglista 400. helyén amúgy jelenleg Eva Guerrero Alvarez áll 157 ponttal. A párizsi olimpián 64 női teniszező vehet részt. A kvótát a világranglista legjobb 56 sportolója kapja – de országonként legfennebb csak négyen szerepelhetnek –, ugyanakkor jegyet váltanak még a tavalyi pánamerikai játékok, a 2023-as afrikai játékok és a 2022-es ázsiai játékok döntősei is.

Azt egyelőre még nem tudni, Simona Halepet ki fogja edzeni a folytatásban, de azt biztos, hogy mindenki óva inti attól, hogy ismét Patrick Mouratogloura bízza magát, volt francia edzőjére, aki végül felvállalta a felelősséget azért, hogy a konstancai Roxadustattal fertőzött étrendkiegészítőt kapott.

A Halephez közel álló újságíró, Dragoș Suciu, a DigiSport egyik műsorában azt mondta, hogy tudomása szerint Halep várhatóan áprilisban lép ismét pályára. Egyelőre még erőnlétileg és érzelmileg is fel kell készülnie a visszatérésre.

Mint arról már beszámoltunk, a 32 éves román teniszező ügyét február elején tárgyalta a CAS. Halep azt követően fordult a svájci testülethez, hogy a Nemzetközi Tenisz Feddhetetlenségi Ügynökség (ITIA) bírósága tavaly ősszel doppingvétség miatt 4 évre eltiltotta. Játékjoga akkor már több mint egy éve fel volt függesztve. A konstancai klasszis mindvégig ártatlannak vallotta magát, így nem csak a CAS-nál fellebbezett, hanem azt a kanadai céget is beperelte, amelyik a Roxadustattal fertőzött étrendkiegészítőt gyártotta. A CAS most kedden kimondta azt, amit Halep korábban is állított: nem követett el szándékos szabálysértést. Az ITIA nem fellebbez a CAS-döntés ellen, ugyanakkor a konstancai teniszezőnek még lehetősége van arra, hogy kártérítést kérjen az ügynökségtől, amiért igazságtalanul kellett kihagynia az elmúlt tíz hónapot. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?