Nem találja ki, melyik a világ jelenlegi legnagyobb sportnemzete

Az Egyesült Államok esetében 3 millió lakosra jut egy tokiói érem, míg a 34 ezres San Marino 3 érmes sportolóval képviseltette magát az olimpián.

Az USA végzett az éremtáblázat élén a nemrég véget ért tokiói olimpián 39 arannyal, 41 ezüsttel és 33 bronzzal. Az amerikaiak az utolsó napon előzték meg Kínát, melynek sportolói 38 alkalommal állhattak a dobogó tetejére, 32-szer a második, 18-szor pedig a harmadik fokára.

Ennek ellenére távolról sem az amerikai a világ legnagyobb sportnemzete, ami egyértelműen kiderül abból, ha az érmek számát az adott ország lakosságához arányítjuk. Az USA lakosainak a száma meghaladja a 330 milliót, tehát 3 millió főre jut egy, a nyári olimpián szerzett érem. Kína esetében, melynek népessége 1,4 milliárd, sokkal rosszabb az arány, 16 millió fő/érem.A magyarok is ott vannak a legsportosabb nemzetek között / Fotó:MTI

A magyar bízvást mondhatja magát sportnemzetnek, mivel 480 ezer főre jut egy Tokióban megszerzett érem, amivel a világ élvonalához tartozunk, megelőzve, többek között a briteket, az oroszokat és a németeket, akiknél 1, 2, illetve 2,27 millió lakosra jut egy olimpiai medál. Hollandiáról valószínűleg kevesen asszociálnak a sportra, de tény, hogy a tulipánosok roppant eredményesek a sport terén is, 36 érmet szereztek idén, tehát 472 ezer lakosra jut egy.

A Fidzsi-szigetek népe azonban túltesz a németalföldieken, ugyanis csak 900 ezren vannak, mégis szereztek egy aranyat és egy bronzot. A szlovének náluk is jobbak, a kétmilliós ország sportolói ötször állhattak dobogóra Japánban, ami 400 ezres arányszámot jelent. Jamaica még jobban teljesített, a hárommilliós államnak 9 érem jött össze Tokióban, tehát 333 ezer emberre jut egy dobogós helyezés.  

A törpeállamokat leszámítva a legnagyobb sportnemzet Új-Zéland. A 4,8 millió lakosú szigetország 7 aranyat, 6 ezüstöt és 7 bronzot szerzett, vagyis 240 ezer új-zélandira jut egy érem. Ezzel a teljesítménnyel Új-Zéland mégis lemaradt a dobogóról, melynek két alsó fokát Grenada (112 523 lakos/érem) és Bermuda (62 278) foglalja el. Az abszolút bajnok San Marino. Az itáliai városállamban mindössze 33 931 ember él, képviselői azonban 1 ezüst és 2 bronzéremmel tértek haza Tokióból, ami egészen rendkívüli teljesítmény.

Jönnek a norvégok

Ha a sportnemzetek rangsorát akarjuk összeállítani, tekintetbe kell vennünk a téli olimpiát is, esetünkben a 2018-ban, a dél-koreai Pjongcsangban megrendezett játékok eredményeit. Ezen a magyar sportolók 2 érmet szereztek, amivel 436 ezerre módosul a lakos/érem arány. Ezzel az összesített, nyári-téli versenyben is lényegesen jobban állunk a pjongcsangi éremtáblázaton a második helyet elfoglaló németeknél, akiknél 1,23 millióra módosul az arány.

39 darab, téli dobogós helyezésével, amihez hozzájön 8 nyári, az élbolyba tör azonban az 5,5 milliós Norvégia, ahol 117 ezer lakosra jut egy olimpiai érem, s velünk egy szintre jön fel a 10 milliós Svédország a maga 23 érmével. Hollandiában, amely a legutóbbi téli játékokon 20 dobogós helyet szerzett, 303 ezerre módosul a lakos/érem arány, s helyet követel a legnagyobb sportnemzetek között, San Marino mögött, a közel 40 ezres Liechtenstein, amely egy éremmel gazdagodott.

Mi magyarok jogosan tarthatjuk magunkat sportnemzetnek azért is, mivel a valamennyi nyári olimpia eredményeit összesítő éremtáblázaton a roppant előkelő 8. helyen állunk 181 arannyal, 154 ezüsttel és 176 bronzzal.

(Nyitókép: Alessandra Perilli/Twitter/olympics)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?