FRISSÍTVE – Ez történt magyar szempontból az olimpia első napján

FRISSÍTVE: Az első napon a közép-európai idő szerint éjjel kezdődött küzdelmekben reggelig Szilágyi Áronon kívül minden magyar versenyző búcsúzott, de Valter Attila még versenyben van a kerékpárosoknál. FRISSÍTÉS: Szilágy Áron és Salim Omar is éremért küzdhet.

Az olimpia első napján többnyire papírforma eredményeket értek el a magyar versenyzők, a kardozó Szatmári András kivételével. A 2017-es egyéni világbajnok az első fordulóban búcsúzott, miután 15–12-re kikapott az iráni Ali Pakdamantól. Szatmárihoz hasonlóan Decsi Tamás is egy meccs után kiesett, első asszójában 15–8-ra kikapott a német Max Hartungtól, így ő sem jutott a legjobb 16 közé.

A kétszeres címvédő Szilágyi Áron parádés vívással bejutott a legjobb nyolc közé a férfi kardozók szombati egyéni versenyében. London és Rio de Janeiro bajnoka második asszójában 15–7-re bizonyult jobbnak az öt éve negyedik iráni Mojtaba Abedininél. Szilágyi Áron maradt versenyben | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Később Szilágyi Áron bejutott a legjobb négy közé, azaz ismét éremért vívhat a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián. Harmadik asszójában, a negyeddöntőben fölényesen, 15–6-ra verte az iráni Ali Pakdamant, a következő mérkőzésén pedig legyőzte a georgiai Sandro Bazadzét, így harmadszorra is döntőbe jutott.

A cselgáncsozó Csernoviczki Éva első meccsén ipponnal verte az indiai Shushla Likmabamt, így ő bejutott a 16 közé, ott a 2017-ben világbajnok Tonaki Funával végig partiban volt, de a japán a vége felé földre vitte, majd le is szorította őt. Huszonkét másodperc volt hátra, amikor ipponnal befejeződött az ütközet, így a magyar versenyző kiesett.

Az 57 kilogrammban szereplő Gálos Roland első mérkőzésén kikapott, így búcsúzott a tokiói olimpia ökölvívóversenyétől, melynek egyetlen magyar indulója volt.

Szintén vereséget szenvedett az áprilisban Európa-bajnok tekvondós Salim Omar, aki 26–13-ra kikapott a férfi 58 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében. A magyar versenyzőt a második helyen kiemelt Vito Dell’Aquilával múlta felül. A magyar tekvondós a vigaszágra került, mivel legyőzője a fináléba menetelt, és két menet után, döntő fölénnyel győzött az 54 kilósként kétszeres vb-bronzérmes Ramnarong Sawekwiharee ellen, így a bronzéremért szállhat harcba.

A 18 éves magyar versenyző – akinek apja 1992-ben dán színekben olimpiai bajnok lett – nem ijedt meg riválisától, ugyanis már az első menet után 15–12-re vezetett, a másodikban pedig látványos akciókkal leiskolázta a thaiföldi tekvondóst, így kétszer két perc után már a mérkőzés végét jelentő több mint húszpontos különbséggel vezetett, és nyert 43–22-re. A dobogóért a világbajnoki címvédő, dél-koreai Dzsang Dzsun lesz az ellenfele 15.15-től.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az asztaliteniszezőknél a Szudi Ádám, Pergel Szandra duó kikapott a vegyes párosok első fordulójában, így a 16 között fejezte be szereplését. A magyar kettőst a negyedik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting és Tu Hoj-kem búcsúztatta.

Mészáros Eszter a 20. helyen zárta a női légpuskások versenyszámát, vagyis nem jutott be a legjobb nyolc lövőt felvonultató döntőbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?