Sporttörténelem kardvívásban: Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok!

Szilágyi Áron 2012 és 2016 után 2021-ben is megnyerte a férfi kardvívók egyéni döntőjét, így a magyar sportoló háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatja.

A Vasas vívója egész nap bámulatos teljesítményt nyújtott, a helyi idő szerint esti döntőben pedig parádés vívással 15–7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét.

Szilágyi a venezuelai José Quintero és az iráni Mojtaba Abedini 15–7-es legyőzésével kezdett szombaton, majd a negyeddöntőben az ugyancsak iráni Ali Pakdamant verte 15–6-ra, a legjobb négy között pedig a georgiai Sandro Bazadzét nagy küzdelemben, 15–13-ra.

Samele a kínai Hszü elleni 15–12-es siker után az iráni Rahbarit 15–7-re, honfitársát, Berrét pedig 15–10-verte. Az elődöntőben a dél-koreai Kim Jung Hvan ellen 6–12-ről fordított 15–12-re. Az olasz csapat tagjaként olimpiai bronzérmes és többszörös világbajnoki ezüstérmes volt, egyéniben azonban eddig nem volt kiemelkedő eredménye.

A nap utolsó mérkőzését a világranglistán negyedik Szilágyi kezdte jobban, pillanatok alatt 3–0-ra elhúzott, s bár a rivális ekkor szépített, a magyar vívó könnyedén adta az újabb tusokat, és 7–1-es vezetésre tett szert. Samele ekkor feléledt, sikerült 7–5-re szépítenie, de a pihenő előtti utolsó találat ismét Szilágyié volt (8–5).

A szünet után újabb egylámpás magyar találatok következtek, miközben a lelátóról felváltva harsant fel a „Gyerünk, Áron!" és a „Forza, Luigi!" biztatás. Az olasz 12–5-nél aztán megpróbált ismét bravúrt bemutatni, de ezúttal csak két találatra futotta az erejéből, egyenlíteni és fordítani nem tudott. Szilágyi a győztes tus bevitele után diadalittasan emelte magasba a karját, és előbb összeölelkezett edzőjével, Decsi Andrással, majd egy magyar zászlót a feje fölé emelve ünnepelt, miközben a maroknyi magyar tábor éltette.

Szilágyi Áron a győzelem után | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szilágyi Áronon kívül eddig négy nagyszerű elődjének – Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak – sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás még senkinek nem jött össze.

A 31 éves, immár háromszoros olimpiai bajnok versenyző a magyar vívósport 38. ötkarikás aranyérmét, egyben a tokiói magyar küldöttség első dobogós helyét szerezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?