Tabu marad a Black Lives Matter-mozgalom a nyári olimpián

Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB): tilos lesz „Black Lives Matter”-feliratú pólót viselni a nyári olimpián; ha ezt valaki mégis megteszi, büntetést kaphat.

A sportolók nem viselhetnek semmilyen „Black Lives Matter” feliratú pólót a tokiói olimpiai játékokon – hozta meg döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely arról is határozott, hogy tervezi az úgynevezett 50-es szabály érvényesítését.

Ez utóbbi kimondja, hogy „semmiféle tüntetés, politikai, vallási vagy faji propaganda nem engedélyezett az olimpiai helyszíneken vagy más területen”. Ehelyett a sportolókat arra kérik, hogy inkább olyan pólókat viseljenek, amelyeken általános szavak láthatók, például a béke, a tisztelet, a szolidaritás, a befogadás és az egyenlőség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság áprilisban kijelentette, hogy tervezi az 50-es szabály végrehajtását, és hogy az öklöt emelő vagy féltérdre ereszkedő sportolók – az Egyesült Államok atlétikai eseményein népszerű tiltakozás – következményekkel fognak szembesülni.

Döntését magyarázó közleményében a NOB azt írta, hogy az elmúlt évben világszerte több mint 3500 nemzetközi sportolóval végeztek el egy felmérést, amely alapján megállapították, hogy „a megkérdezettek többsége egyértelműen úgy véli, hogy a sportolóknak nem illik bemutatni vagy kifejezni nézeteiket a játékok során”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A NOB-nak nincs kifejezetten erre kitalált büntetési formája, eseti alapon fogják meghatározni, hogy kire mekkora és milyen büntetést szabnak ki abban az esetben, ha megszegi a szabályzatot.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: 24.hu)

Kapcsolódók

Kimaradt?