Tokió 2020: jogi úton akarja kiharcolni az olimpiai szereplést az amputált lábú Blake Leeper

Az atlétikai világszövetség (WA) illetékes testülete nemet mondott a tokiói olimpián az épek között indulni szándékozó Blake Leeper amputált lábú amerikai futó kérelmére.

A 31 éves atléta, aki speciális protézist használva szeretett volna rajthoz állni a tavalyról az idei nyárra halasztott ötkarikás játékokon, máris jelezte: ismét fellebbez a CAS-nál, jóllehet a nemzetközi Sportdöntőbíróság korábban már kimondta, hogy Leeper nem versenyezhet az épek mezőnyében.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a WA szakmai testülete friss elutasító határozatában döntő érvként szerepel, hogy a Leeper által használt mechanikus segédeszköz másodpercekben mérhető „tisztességtelen versenyelőnyt” jelentene a futó számára az ép sportolókkal szemben, mivel a különleges szénszálas protézisek 15 centiméterrel hosszabbak, mint a lábai lennének. Az afroamerikai Leeper ügyvédjei már korábban faji megkülönböztetésnek minősítették a paralimpiai szervezetek által elfogadott maximális magasságot (MASH), mondván, hogy azt kaukázusi és ázsiai embertípusok adatai alapján állapították meg. A WA öttagú ítésztestületének viszont az az álláspontja, hogy közvetlen kapcsolat van a lábhossz és a futási sebesség között, és megítélése szerint Leepert „természetellenesen magassá” teszi a protézise.

A mostani WA-döntésre reagálva Leeper azt mondta, hogy fellebbez a CAS-nál. „Nem helyes, hogy a World Athletics továbbra is diszkriminálja a fogyatékkal élő fekete sportolókat, és hogy a WA által kinevezett testület ismét szentesítette ezt a diszkriminatív bánásmódot” – fogalmazott a futó.

Leeper 400 méteren ezüst-, 200-on pedig bronzérmet nyert a 2012-es, londoni paralimpián. A dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius 2011-ben a 4×400 méteres váltó tagjaként ezüstérmes volt a világbajnokságon, és a 2012-es olimpián is szerepelhetett, mert a CAS 2008-ban számára kedvező döntést hozott.

(Címlapfotó forrása: Inside the Games)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?