Tokió 2020: Észak-Korea nem vesz részt a játékokon

A koronavírus-járvány miatt a Koreai NDK sportolói nem vesznek részt a nyári, tokiói olimpián. A döntést azért hozták meg, hogy „megvédjék versenyzőiket a világméretű egészségügyi válságtól, amelyet a Covid-19 okozott”.

Ezt a honlapján tudatta az ország sportügyekért felelős minisztériuma, miután a helyi ötkarikás bizottság március 25-én videokonferencia keretében egyeztetett sportvezetőkkel és más illetékesekkel.

Észak-Korea azon kevés országok közé tartozik, amelyek eddig egyetlen koronavírusos megbetegedést sem jelentettek. Phenjan már tavaly lezárta a határait annak érdekében, hogy a vírus ne jusson be, megfigyelők szerint azonban a betegség jelen van az országban.

Ez lesz 1988 óta az első alkalom, hogy a Koreai NDK hiányozni fog a nyári olimpiáról, akkor a hidegháború miatt bojkottálta a szöuli játékokat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a hírre reagálva jelezte, hogy több alkalommal is kereste a telekonferencia lehetőségét az észak-koreaiakkal, meg akarta tárgyalni a koronavírus-helyzetet az országban, de nem járt sikerrel. „A NOB nem kapott hivatalos kérelmet a Koreai NDK olimpiai bizottságától arra vonatkozóan, hogy mentsük fel az Olimpiai Charta szerinti részvételi kötelezettsége alól” – mondta kedden a NOB egyik szóvivője.

A pandémia miatt tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik.

Címlapfotó forrása: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?