Tokió 2020: az IMF szerint Japán gazdasága nem szenvedi meg a külföldi nézők hiányát

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint csekély mértékben érinti majd negatívan Japán gazdaságát, hogy külföldi nézők nélkül rendezik meg idén nyáron a tokiói olimpiát és paralimpiát.

Krisztalina Georgieva a Kyodo Newsnak reagált így a házigazdák március 20-án bejelentett döntésére, amelynek értelmében külföldi nézők nem léphetnek be az országba az eredetileg tavaly nyárra tervezett, de a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott ötkarikás játékokra, s a már megvásárolt olimpiai és paralimpiai jegyek árát visszatérítik. Az olimpia esetében mintegy 600 ezer, a paralimpia kapcsán pedig körülbelül 30 ezer belépőről van szó. A vendégszurkolók kitiltását a pandémia terjedésétől való kiújult félelemmel indokolták.

Az egyéves halasztás miatt a játékok rendezési költségei becslések szerint mintegy 15 milliárd dollárra rúgnak, a veszteség pedig tovább nő az által, hogy a szervezők elesnek a jegyeladásokból tervezett 800 millió dollárnyi bevételtől.

„Elvégeztünk néhány számítást, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a külföldi nézők távolmaradása nem fog ártani a japán gazdaság fellendülésének" - nyilatkozta az IMF bolgár közgazdász vezetője. Georgieva méltatta Japán válaszát a világjárványra és az általa okozott gazdasági visszaesésre, s az interjúban azt mondta, hogy az ország "gyorsan és hatékonyan reagált".

A tokiói olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, a paralimpiát augusztus 24-től szeptember 5-ig rendezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?