„Nehéz lesz címet védeni” – évértékelő Szilassy Zoltánnal, a GYHK edzőjével

Idén története során először nyerte meg az Erste Ligát a Gyergyói Hoki Klub, az év végéhez közeledve Szilassy Zoltán vezetőedző beszélt a Maszolnak az elért siker hátteréről, az idei mezőny erősségéről és további céljaikról. A szakember szerint az elmúlt másfél évben többek által bírált pontrendszer gyakran természetellenes helyzeteket teremt a ligában, úgy véli, a fiatalok érdekeit sem szolgálja hosszútávon.

 Fotó: A GYHK Facebook-oldala

A 2023-as év végéhez közeledve, az Erste Liga-győztes Gyergyói Hoki Klub edzője, Szilassy Zoltán értékelte a Maszolnak az idei eseményeket, kitérve többek között a bajnokság jelenlegi állására, és a címvédési esélyeikre.

„Idén kevés sérülés volt a csapatban, egészségesek tudtunk lenni, játékrendszerünk és a játékosok egyéni képessége is hozzájárult a bajnoki címhez. Egy aranyéremhez rengeteg tényező szükséges, az említettek mellett nyilvánvalóan szerencse is, de azért is meg kell dolgozni” – részletezte a siker okait Szilassy Zoltán vezetőedző, aki szerint hosszú út és építkezés vezetett ehhez az eredményhez

Erősödött a mezőny

A továbbiakban arra is kitért a szakember, hogy a sikeres szezon után nem végeztek nagy átalakításokat a győztes csapaton, a játékstruktúrát tekintve megvan a vezérfonal, de néha kell reagálniuk az ellenfelek játékára is.

„Az ellenfelek jóval erősebbek, mint tavaly, mindenki próbál anyagi lehetőségeihez mérten fejlődni. Sokszor elmondtam idén, mindig a bajnokot akarják megverni, tudat alatt ellenünk mindenki jobban készül. Borzasztóan nehéz lesz címet védeni, szoros a tabella, a sorrend változásának ilyenkor még nincs nagy jelentősége” – hangsúlyozta Szilassy, hozzátéve, hogy a jelenlegi elsődleges cél a rájátszásba jutás, hiszen az lesz a szezon lényegi része, szerinte fizikailag és mentálisan is fel kell készülnie rá a csapatnak.

Fotó: A GYHK Facebook-oldala

A közelmúltbeli kisebb vereségsorozattal kapcsolatban elmondta, nem befolyásolta a csapat morálját, a mezőny kiegyensúlyozottsága miatt bármikor benne lehet a pakliban egy rosszabb széria. A vezetőedző úgy véli, az erős mezőny miatt keveset szabad hibázni a mérkőzéseken, de ha megtörténik, ezekből lehet a leginkább tanulni.

Továbbra sem tartja jónak a pontendszert

Az Erste Liga pontrendszere miatti változás következményeire kitérve, Szilassy Zoltán úgy véli, bő másfél évvel ezelőtt, a bevezetéssel kapcsolatban nem igazán vonták be a szakmát a döntésbe. Továbbra sem tartja jónak a megoldást, mert szerinte természetellenes dolgokat von maga után.

„Mi a Gyergyói Hoki Klubnál hosszútávú szerződésekkel dolgozunk, a tulajdonosoknak hála stabil anyagi körülmények között tervezhetünk. A pontok kiszámítási módját rengeteg tényező határozza meg. Példaként, nekünk vannak olyan támadóink, akik gólokat tekintve jól termelnek meccsenként, így nekik a következő évi pontszámuk magasabb lesz, mint az idei. Ha a rájátszásban való szereplés adott esetben biztosítva lenne, edzőként azt is mondhatnám nekik, ne lőjenek gólt és ne adjanak gólpasszokat, a hátvédek pedig ne védekezzenek jól a ponthatár miatt, ezek teljesen természetellenes dolgok” – tért ki a pontrendszer abszurdnak tartott hátrányaira a szakember

Fotó: A GYHK Facebook-oldala

Szilassy zárásként azt is kiemelte, hiába tartanak fent mesterségesen helyeket a fiataloknak, ez nem garantálja az ő jégidejüket. A ponthatár miatt egy jó képességű, magas pontértékkel rendelkező légiós érkezése esetén akár három játékos is kiszorulhat a keretből, ahhoz, hogy ő lehetőséget kapjon a csapatban, ezt szintén kontraproduktívnak tartja a vezetőedző.

Összeségében úgy gondolja, az Erste Liga csapatai közül sokan küzdenek a pontrendszerrel, amelynek egyes hatásai másfél szezon után is érezhetőek, hosszabb távon viszont nehéz megmondani, milyen következményei lesznek még.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?