Erdélyi rangadókkal indult az Erste Liga

Pénteken elkezdődött a jégkorong Erste Liga 2023/2024-es szezonja. A magyarországi és romániai csapatokat felvonultató nemzetközi bajnokság már az első hétvégén nagyszerű erdélyi rangadókat hozott. A címvédő Gyergyói Hoki Klub előbb a Sportklub otthonában diadalmaskodott, majd otthonában szenvedett vereséget a Brassótól.

Újra bedobták a korongot a jégkorong Erste Liga küzdelemsorozatában. Pénteken négy találkozóval kezdődött el a szezon. A játéknap kétségkívül legjobban várt összecsapása a Gyergyói Hoki Klub csíkszeredai vendégjátéka volt. A címvédő gyakorlatilag változatlan kerettel vágott neki a sorozatnak, míg a csíki kék-fehérek új edzővel és szinte teljesen kicserélődött légiós-kontingenssel várták a rajtot.

Csíkszeredai Sportklub – Gyergyói Hoki Klub 3–6

A pénteki találkozóra zsúfolásig megteltek a Vákár Lajos Műjégpálya lelátói. Gyergyószentmiklósról is érkezett jó száz főnyi drukkerhad, így óriási hangzavarban és nagyszerű, rangadóhoz méltó hangulatban indulhatott útjára a pakk. A startot a Sportkulb kapta el jobban, amely Masonius révén kapuvassal ijesztgette a piros-fehéreket, majd a vezetést is megszerezte. Az egyik új szerzemény, Brown volt eredményes a kilencedik perc elején (1–0). Fél perc múlva Péter Balázs duplázta meg az előnyt, álomrajtot vett a Sportklub (2–0). Az első húsz percet DiDiomete és Masonius összeakaszkodása zárta. A csetepatéba Reisz is bekapcsolódott a kispadról, így a cerekedők mellett őt is 2+20 perces büntetéssel "jutalmazták" a több alkalommal is bizonytalannak tűnő játékvezetők.

Fotó: Csíkszeredai Sportklub | Pál Zoltán

A második harmadot a GYHK kezdte elsöprő lendülettel. A címvédő szűk másfél perc alatt megfordította az állást, Orban, Vincze és Bodo volt eredményes (2–3). A 38. percben pedig már újra kettő volt a különbség, csakhogy a Gyergyó javára, amely Vincze révén újra eredményes volt (2–4). Izzott a csarnok, tombolt a lelátó , a pályán pedig fokozódott a feszültség. Ennek bizonysága, hogy előbb Láday és Mesikämmen ugrott egymásnak, majd utóbbi Milannal is tett egy erőpróbát. Az esetekből a Sportklub jött ki rosszabbul, Láday Tamás meccsbüntetést kapott.

A záróharmad Rutkowski emberelőnyös találatával indult, éledtek a hazai remények (3–4), ám a hajrá a GYHK-nak sikerült jobban. Bodo emberelőnyben talált be, Császár pedig üres kapus góllal zárta le az összecsapást (3–6). 

Erste Liga, alapszakasz,első játéknap
Csíkszeredai Sportklub – Gyergyói Hoki Klub 3–6 (2–0, 0–4, 1–2)
Gólszerzők: Aidan Brown (9.), Péter Balázs (10.) és Troy Rutkowski (43.), illetve Orbán Brance (24. és 57.), Vincze Péter (25. és 38.), Bodó Christopher (24.), Császár Hunor (59.)
Kapura lövések száma: 28–42
Büntetőpercek: 88, ill. 50 perc

Gyergyói HK – Brassói Korona 3-4

Alig egy nappal csíkszeredai győzelme után újabb erdélyi csúcsrangadó várt a Gyergyói HK-ra. A piros-fehérek hazai pályán is bemutatkozhattak, méghozzá a Brassói Korona ellen. Az első harmad közepén Haaranen révén jutottak előnyhöz a hazaiak (1–0).

Fotó: GYHK

VanWormer ziccerével egalizált a Brassó a második húsz perc elején (1–1), majd Sárpátki találatával vette vissza az előnyt a vendéglátó (2–1). Valchar találatával döntetlennel futottak neki a záró játékrésznek a csapatok (2–2).

A záró húsz perc hatodik percében előbb Blackwater, és Boriszenko is betalált (2–4), a házigazda pedig öt perccel a végső dudaszó előtt csak kapaszkodni tudott Orban révén (3–4). 

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Gyergyói Hoki Klub – Brassói Corona 3–4 (1–0, 1–2, 1–2)
Gólszerzők: Matias Haaranen (9. perc), Sárpátki Tamás (25.), Brance Orbán (56.) illetve Jared Van Wormer (24.), Radim Valchar (33.), Judd Blackwater (47.), Pablo Boriszenko (47)
Kapura lövések száma: 35–30

További eredmények
FEHA19–Dunaújvárosi Acélbikák 2–6 (0–2, 0–3, 2–1)
DVTK Jegesmedvék–DEAC 5–2 (0–1, 3–0, 2–1)
Budapest JA–UTE 1–4 (0–1, 1–1, 0–2)
Vasárnapi program
FTC-Telekom – Debreceni EAC
Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub
Budapest JAHC – Fehérvár Hockey Akadémia 19
Dunaújvárosi Acélbikák – DVTK Jegesmedvék

(Borítókép: Csíkszeredai Sportklub | Pál Zoltán)

Kapcsolódók

Kimaradt?