Erste Liga: történetének legnagyobb sportsikere előtt áll Gyergyószentmiklós

A jégkorong Erste Liga - és a jogelőd MOL Liga - történetében először fordul elő, hogy a hetedik mérkőzés dönt a bajnokról: pénteken az alapszakasz-második Gyergyói HK fogadja a magyar bajnoki címvédő Ferencvárost.

Fotó: Beliczay LászlóIzgalmakban eddig sem volt hiány, mindkét finalista hétmeccses elődöntőből tudott továbbjutni. A GYHK hosszabbításban verte a Brassói Corona együttesét, míg az FTC-nek idegenben győzött az alapszakaszelső Budapest JA ellen, ezzel szerezte meg 30. magyar bajnoki aranyérmét.

A fináléban az első két meccset vendégként nyerte a zöld-fehér alakulat, előbb 3-2-re, majd hihetetlen dráma végén 2-1-re: az egyenlítő gól 15 másodperccel a dudaszó előtt született. A lélektani előnyben lévő FTC ezután a Tüskecsarnokban a harmadik meccsen már 2-0-ra vezetett, innen fordított a Gyergyó, és szépített a párharcban. A negyedik felvonásban, ugyancsak hazai jégen a Ferencváros a 12. percben 3-0-ra elhúzott, és ezt a meccset végül 3-2-re hozta, így egyetlen sikerre került attól, hogy 2019 és 2020 után ismét megnyerje az Erste Ligát. A Gyergyó aztán megint otthon győzött jó harmadik harmaddal 5-1-re. Így a csata szerdán visszatért a Tüskecsarnokba, ahol megint eldőlhetett volna a cím sorsa, és bár az FTC két harmad után 3-1-es előnyben volt, ám a székely rivális - amely fennállása során először szerepel döntőben - a záró játékrészben háromszor is eredményes volt, és „hazahozta” a párharcot.

A liga 2008 óta íródó történetében először fordul elő, hogy hétmeccses a döntő, és először szerepel benne olyan csapat, amely az alapszakaszt a negyedik helynél rosszabb pozícióban zárta. Az FTC ötödik volt, de azóta búcsúztatta a harmadik DVTK-t és az első BJA-t is. Magyar bajnokságban csak egyszer, 2005-ben tudott nyerni egy csapat 1-3-as hátrányból, akkor a Fehérvár verte a Dunaújvárost.

A mindent eldöntő csata romániai idő szerint 18:15-kor kezdődik Gyergyószentmiklóson, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Erste Liga (korábbi nevén MOL Liga) eddig bajnokai:
2009: Csíkszeredai HC
2010: Budapest Stars
2011: Csíkszeredai HSC
2012: Dunaújvárosi Acélbikák
2013: Dunaújváros Acélbikák
2014: Érsekújvár
2015: Miskolci Jegesmedvék
2016: DVTK Jegesmedvék
2017: DVTK Jegesmedvék
2018: MAC Budapest
2019: FTC-Telekom
2020: FTC-Telekom és Csíkszeredai Sportklub (a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek döntőt)
2021: Csíkszeredai Sportklub
2022: Csíkszeredai Sportklub

Kapcsolódók

Kimaradt?