Napokon belül megnyílik az ország első futballmúzeuma

A Bukarestben található intézmény magánkezdeményezésből született, 1,6 millió eurós befektetés révén.

November 1-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az ország első futballmúzeuma. A Football Museum Bucharest, amint az a nevéből is kiderül, a fővárosban található, a Gabrovenu utca 24 szám alatt. Az ötszintes létesítmény magánkezdeményezésből született.Fotó: Facebook/Football Museum Bucharest

A múzeumot két üzletember, Robert Redeleanu és Bogdan Popescu alapította, utóbbi korábban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) kereskedelmi igazgatója volt. „A célunk az, hogy bemutassuk a romániai futball kincset, de nem csupán azt. A múzeum nevelés és szórakozás keverékét nyújtja, s van benne lehetőség arra, hogy közösségeket teremtsen. (…) A célunk az volt, a világbajnokság kezdeti előtt megnyissuk” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Robert Redeleanu.

A létesítményben rengeteg sporttörténeti értékkel bíró labda, érem és mez van kiállítva, de interaktív részlege is van. Többek között látható a mez, melyben Gică Popescu megszerezte a győztes gólt a Galatasaray számára az UEFA-kupa 2000-es döntőjében, de olyanok is, melyeket Gică Hagi és Ronaldo viseltek.

A tulajdonosok szeretnének további, legendás játékosok által viselt mezeket vásárolni, vagy kölcsönvenni, s időszakosan kiállítani ilyeneket. A tervek között híres játékosok meghívása is szerepel.

A múzeum 1,6 millió eurós befektetéssel jött létre. Meglátogatni nem olcsó mulatság, egy jegy ára ugyanis 49 lej, gyerekek számára azonban ingyenes. Mivel Bukarest óvárosában található, ahol rengeteg külföldi fordul meg, az alapítók remélik, hogy a látogatók között sok lesz a turista.  

Kapcsolódók

Kimaradt?