Mi is az a Rakuten? – euró tízmilliókat keresnek a vezető focicsapatok a mezszponzori szerződésekkel

Idehaza a Kolozsvári CFR-nek van a legbőkezűbb, évi 1,5 millió eurót fizető mezszponzora.

Nem csak autótulajdonosok százezrei a kárvallottjai a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás terén piacvezető City Insurance csődjének, hanem minden idők legsikeresebb román futballklubja, a FCSB is. A biztosító társaság évi 1 millió eurót fizetett a szebb napokat is megért, a bajnokságban jelenleg a 6. helyen álló bukaresti együttesnek azért, hogy logója ott legyen a játékosok mezén.

Ez az egyik legnagyobb értékű mezszponzori szerződés a romániai labdarúgásban. Ennél többet, 1,5 millió eurót csak a Kolozsvári CFR kasszíroz az eToro online brókercégtől, míg az FCV Farul Konstancának 1 millió eurós szerződése van az OMV-vel. Lehetséges, hogy a Sepsi OSK is hasonló nagyságrendű összeget kap két mezszponzorától, a legnagyobb magyarországi tésztagyártó Gyermelyitől és a tulajdonos, Diószegi László sütőipari cégétől, ám a sepsiszentgyörgyi klub mostanáig nem közölte a két szerződés értékét. Annyit lehet tudni, hogy a székelyföldi együttes reklámból származó éves bevétele 4,5 millió euró körül van, amit lényegesen nagyobb szurkolótáborral és marketingértékkel bíró romániai csapatok is megirigyelhetnek. A craiovai CS Universitatea évi 800 ezer eurót kap a Betano sportfogadási cégtől, a Rapidnak pedig a Superbet fizet 500 ezret.Az eToro felirat 1,5 milliót ér, a Betano 800 ezret / Fotó: Facebook/CFR 1907

Real-Wolfsburg, döntetlen

Az elit ligákban ezek az összegek aprópénznek számítanak, igaz, a nemzetközi porondon számításba jövő együttesek játékerő tekintetében is klasszisokkal magasabb szinten állnak, mint a hazai élboly. A foci világában a két legnagyobb mezszponzori szerződést a Real Madrid és a Vfl Wolfsburg mondhatja magáénak. Előbbin valószínűleg senki sem lepődik meg, utóbbi neve azonban jószerivel csak a focirajongók számára cseng ismerősen. Ez nem is csoda, elvégre az 1945-ben alapított klub eddigi legnagyobb sikere a 2008/2009-es szezonban szerzett Bundesliga bajnoki cím, nemzetközi szinten pedig semmit sem nyertek.

Annak, hogy az alsó-szászországi gárda ugyanannyit kap a mezén látható logóért, mint a Real Madrid, évi 70 millió eurót, egyszerű oka van: a tulajdonosa a Volkswagen, mely egyúttal a mezszponzora is. A Barcelona nem csupán az utóbbi években a pályán elért eredmények tekintetében marad el fő riválisától, a Realtól, hanem a mezszponzori szerződése tekintetében is, „csak” 55 millió eurót kap a japán Amazonként is emlegetett Rakutentől.

Szigorúan könyvelési vagy matematikai értelemben, a világ legelőnyösebb mezszponzori szerződését a Manchester City kötötte az Etihad Airways légitársasággal, az ugyanis 67,5 millió fontot, kb. 79 millió eurót hoz a konyhára. A Manchester City szponzori- és reklámszerződései körül ugyanakkor sok a kérdőjel, az UEFA el is marasztalta a klubot a pénzügyi fair-play elvének kijátszása miatt. Valószínű, hogy az Egyesült Arab Emirátusok állami légitársasága nem feltétlenül piaci megfontolásból szerződött az angol klubbal, a döntésben közrejátszhatott, hogy annak tulajdonosa az ország egyik legbefolyásosabb embere, Manszúr sejk.

Jobb a Chevrolet, mint a TeamViewer

Tavaly még a Manchester United meze többet hozott a konyhára, mint a Realé, a Chevrolet ugyanis 64 millió fontot fizetett mezszponzorként. A idei idénytől azonban új logó került a Vörös Ördögök mezére, a TeamViewer számára pedig csak évi 47 millió fontot ér ez a reklámfelület.

A mezek reklámfelületként történő értékesítése bomba üzlet a Bayern München, a Juventus, a Liverpool, a Chelsea és az Arsenal számára is. Előbbi kettőnek 45 millió eurót utal az Audi és a Jeep, utóbbiaknak 40-40 millió fontot a Standard Chartered, a Three és az Emirates. Nem biztos, hogy 2024-ben, amikor a jelenlegi szerződés lejár, lesz még olyan cég, amely hajlandó volna ennyit kifizetni a története egyik legrosszabb korszakát élő, a bajnokságban a 13. helyen álló, a nemzetközi kupákról lemaradó Arsenalnak.

A Premier League mellett a Bundesliga a legjobb piac a mezszponzori szerződések terén. Az RB Leipzig számlájára 35 millió euró folyik be a tulajdonos Red Bull jóvoltából, s közel ugyanennyit keres a Borussia Dortmund is, melynek külön mezszponzora van a Bundesliga találkozókon, illetve a nemzetközi kupameccseken.

Az olasz bajnokság nagymenői közül az Inter 20 millió eurót kap a Socios.com-től, melyre idén cserélte le 26 év után a Pirellit, míg örök riválisa, a Milan 10 milliót az Emiratestől. A Milan az idei szezontól a mezek ujját külön értékesítette, a kriptovalutákkal kereskedő Bitmex-szel kötött szerződés értékét nem hozta nyilvánosságra. Bár az UEFA klub-rangsorában az előkelő 19. helyen áll, mivel viszonylag kis piacnak számító ország bajnokságában szerepel, az Ajax Amsterdamnak meg kell elégednie évi 8 millió euróval, amit az internet- és médiaszolgáltató Ziggo fizet ki.

(Nyitókép: Facebook/FC Barcelona)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?