Messi pénzügyi tekintetben is világbajnok

Az argentin szupersztár vagyonát 1,15 milliárd dollárra becsülik, aminek a jelentős részét szponzori szerződésekkel kereste.

Lionel Messi nem csak a pályán roppant sikeres, hanem az anyagiak tekintetében is. A Forbes számításai alapján a hétszeres aranylabdás karrierje során már legalább 1,15 milliárd dollárt keresett. Rajta kívül a kosárlabdázó LeBron James, a már említett Ronaldo és a golfozó Tiger Woods volt hasonlóra képes.Fotó: Agerpres/EPA

A gazdasági magazin legfrissebb becslései szerint az újsütetű világbajnok számlájára idén 130 millió dollár folyt be. Októberben még csak 120 millióra becsülték Messi 2022-es jövedelmét, de a világbajnoki cím minden bizonnyal megdobta a bevételeket. Természetesen ennek csak egy részét teszi ki a bér, melyet a Paris Saint Germain csapatától kap, a többi azon cégektől érkezik, melyeknek a termékeit reklámozza.

A világklasszis kizárólag a legnagyobb szponzorokkal dolgozik együtt: az Adidasszal, a Budweiserrel, a Hard Rock Internationallal, a Mastercarddal, a PepsiCo-val, a Sociosszal és még legalább 10 világmárkával. Néhány napja a népszerű háborús videójáték, a Call of Duty Warzone 2 előzetesében tűnt fel állig felfegyverkezve. E cégek idén kb. 65 millió dollárral járulnak hozzá a kasszájához. 

A Paris Saint-Germain játékosaként évente Messi egyes források szerint 65, mások szerint 75 millió dollárt tesz zsebre. Ha a kisebbik értéket tekintjük valósnak, akkor az argentin sztár naponta 178 ezer dollárral gazdagodik, óránként pedig 7420 dollárral, akkor is, amikor alszik.  

Tucatnyi luxusautó, magánrepülőgép

Lionel Messinek természetesen mindene megvan, és bár neki tulajdonítják a világ legdrágább autóját, egy 1957-es Ferrari 335 Sport Spider Scagliettit, 2016 óta folyamatosan tagadja, hogy 37 millió dollárért megvette volna. A Goal.com egyszer összegyűjtötte, hogy milyen kocsik állnak a garázsában: egyebek között egy Ferrari F430 Spyder, három Audi (RS6, A7, Q7), egy Mercedes SLS AMG, egy Maserati Gran Turismo MC Stradale, egy Range Rover Vouge és egy Range Rover Sport, továbbá egy Cadillac Escalade, de van egy Lexus RX 450h-ja is. Közülük is kiemelkedik a 2 millió dollárra becsült, 7,3 literes V12-es motorral rendelkező Pagani Zonda Tricolore.

A szakértők azon az állásponton vannak, hogy az ingatlanok tekintetében különösen jó ízlése van a dél-amerikai kiválóságnak: Barcelonához közeli kastélyában a medence mellett spa- és wellnessrészleg, valamint színházterem is van, ráadásul a hegyekre ugyanúgy rálát, mint a közeli strandra. Négycsillagos szállodájában 141 szoba van, 15 millió dolláros magánrepülőgépén meg bárhova eljuthat, írja a vg.hu. A 2004 Gulfstream V két konyhával és fürdőszobával van felszerelve, összesen 16-an utazhatnak rajta. 

Hatalmas vagyonából futja a jótékonykodásra is. Az UNICEF-fel 2007-ben társult, hogy támogassa a rászoruló gyerekeket. Alapítványa 1600 szíriai fiatalnak épített iskolát, de 2019-ben a kenyaiakat is segítette vízzel és élelmiszerrel, 218 ezer dollár értékben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?