Katar 2022: mit viselt Lionel Messi a díjátadó ceremónián?

Fotó: Agerpres/XinhuaA hétszeres aranylabdás Lionel Messinek a FIFA elnöke, Gianni Infantino, valamint a katari emír, Tamim bin Hamad al-Tani adta át a világbajnoki trófeát azt követően, hogy Argentína büntetőrúgások után legyőzte Franciaországot.

Az emír egy ruhadarabbal ajándékozta meg őt, mielőtt átadták az ereklyét: arany és fekete színű, átlátszó köpenyt, az úgynevezett bistet öltötte a torna legjobb játékosára – írja a The Athletic.

A bistet évezredek óta viselik a férfiak az arab világban, általában különleges alkalmakkor, például esküvőkön és vallási ünnepeken. Jobbára tisztviselők vagy imámok hordják, egyfajta státuszszimbólum, pozícióhoz, vagyonhoz vagy ünnepi eseményekhez kötődik.

Mit mondtak a győztesek?

„Azért alkották meg, hogy csodáljuk, de látjátok, most itt van a kezemben! Nézzétek, milyen gyönyörű! – mutatta fel a trófeát Lionel Messi, az argentinok csapatkapitánya, a torna aranylabdása. – Sokat szenvedtünk érte, de lám, most a miénk. Alig várjuk, hogy Argentínába érjünk, és átéljük az otthoni ünneplést! Őrület, milyen meccsen lettünk világbajnokok. Nagyon akartam ezt a trófeát, és tudtam, hogy a Jóisten megadja nekem, éreztem, hogy így lesz… Most nincs más hátra, ünnepeljünk, élvezzük!”

„Igen, ez most a diadal élvezésének ideje – így a másik Lionel, a szövetségi kapitány Scaloni. – Megszoktuk, hogy kapunk ütéseket, azokból tanultuk meg, hogyan kell talpra állni a nehéz pillanatokban. A csúcsra felérni különleges élmény, elképesztő boldogság.  Édesapám és édesanyám arra tanított, hogy sohase adjam fel, mindig törekedjek a legjobbra. Hálás vagyok, és szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek ennek.”

„Nem nagyon találom a szavakat… – kezdte a hosszabbítás legvégén nagy bravúrt bemutató, a tizenegyesek közül egyet kivédő Emiliano Martínez, az argentinok kapusa. – Kaptam három gólt, de jól tettem a dolgom. A tizenegyeseknél nyugodt voltam. Szegény környezetből származom, nagyon fiatalon érkeztem annak idején Angliába, emiatt a családomnak ajánlom ezt a sikert.

Enzo Fernández: – Nem tudom, hogyan sikerült… Megadattak a lehetőségeim, felbecsülhetetlen értékű, hogy vébécímet nyertünk az országnak.

Leandro Paredes: – Nagyon hosszú út vezetett idáig. Volt, aki sérülés miatt nem lehetett itt, nekik is ajánlom ezt a sikert. Nehéz leírni, min mentünk keresztül. Nagyon büszkék vagyunk! Még nem fogtam fel, hogy világbajnokok vagyunk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?