Focithriller a vébédöntőn: büntetőrúgások után harmadszor világbajnok Argentína

Mario Kempes és Diego Armando Maradona után Lionel Messi Argentínája is felért a csúcsra: Dél-Amerika bajnoka vasárnap délután a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében hihetetlenül fordulatos mérkőzésen, hosszabbítás és büntetőrúgások után Franciaország legyőzésével harmadszor emelhette magasba a világbajnoki trófeát.

Hamisítatlan dél-amerikai hangulat fogadta vasárnap délután a Loszail Iconic Stadionban a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjének két résztvevőjét: a címvédő Franciaország ellenfele a Lionel Messi keze alá dolgozó argentin válogatott volt.

Argentína Dél-Amerika bajnokaként érkezett Katarba, a vébé előtt 34 mérkőzéses veretlenségi sorozatban voltak. Ehhez képest a torna első összecsapásán 2-1-re kikaptak Szaúd-Arábiától. A korai „ébresztő” jótékony hatással volt Messiékre, akik a következő két mérkőzésükön – Mexikót és Lengyelországot is 2-0-ra győzték le – magukra találtak és bejutottak az egyenes kieséses szakaszba. A nyolcaddöntőből Ausztráliát 2-1-re megverve léptek tovább, majd a negyeddöntőben büntetőrúgások után nyertek Hollandia ellen. Ezen a mérkőzésen szakadt át egy olyan gát, ami nyilvánvalóvá tette a pártatlan fociszurkolók számára is, hogy Lionel Scaloni csapata „végig mehet”. A Horvátország elleni elődöntőben taktikát váltottak az argentinok, a négy évvel ezelőtti döntősöknek „adták” a labdát és várták a hibájukat. Majd amikor ez jött, akkor Messi és Julian Alvarez elintézte a többit, a 3-0-s végeredmény döntőt ért Argentínának.

A fináléban az a Franciaország várt rájuk, amely négy évvel ezelőtt, az oroszországi tornán a végső győzelem felé vezető úton 4-3-ra győzte le Messiéket. Didier Deschamps csapata Katarban az első két mérkőzése megnyerésével (4-1 Ausztrália ellen, 2-1 Dániával szemben) bebiztosította a továbbjutását, majd kikapott Tunéziától. A nyolcaddöntőben jött a kötelező győzelem Lengyelország ellen (3-1), majd a negyeddöntőben Angliát 2-1-re verték meg. Az elődöntőben Marokkó próbálkozott becsülettel, de a 2-0-s végeredmény azt jelentette, hogy focivébék történetében 60 év után Franciaország védhette meg világbajnoki címét. Ez korábban az olaszoknak (1934, 1938) és a braziloknak (1958, 1962) sikerült.

A vasárnapi döntő előtt a szakértők arra számítottak, hogy a franciák uralják majd a játékot, a gallok nagyobb tapasztalatuknak és egyéni képzettségüknek köszönhetően többet birtokolják majd a labdát. Ehhez képest Argentína középpályásai (Enzo Fernandez, Rodrigo De Paul és Alexis Mac Allister) döminálni tudták a ellenfeleiket és hasznos labdákkal látták el a támadó alakzatot. Itt a korábbi mérkőzésekhez képest, amikor Lionel Messi és Julian Alvarez vitte a prímet, megjelent meglepetésemberként az előző mérkőzéseket padoztatott Ángel di María. Ez pedig győztes húzásnak bizonyult. A 23. percben a Juventus szélsője Ousmane Dembélé (és Szymon Marcinak játékvezető) „megetetésével” kiharcolt egy büntetőt, aminek elvégzését természetesen Lionel Messi vállalta el. A PSG sztárja „elküldte szivarért” Hugo Llorist és a bal alsóba rúgta a labdát.

A dél-amerikaiak a vezetés után se álltak vissza védekezni, minden labdáért keményen megharcoltak. A 36. percben egy francia támadásnál Messi és Alvarez együttes erővel futtatták Mac Allistert, aki jobbról játszotta az érkező Di María elé a labdát. Ő pedig az elfekvő Lloris fölött növelte a csíkos mezesek előnyét. Fotó: Agerpres/EPA2-0-s argentin előnynél a már amúgy így extázisban levő dél-amerikai szurkolók még magasabb fokozatra kapcsoltak, űzték-hajtották kedvenceiket.

Szünet előtt Deschapms kettős cserével próbálta felrázni csapatát, de ezen a napon az extázisban jétszó argentinokon nem lehetett fogást találni.

A szünetben kapott statisztikák nagyon beszédesek voltak:

  • Labdabirtoklás: 49% (ARG), 36 % (FRA)
  • Kapura lövés: 6-0
  • Kaput eltaláló lövés: 3-0
  • Szöglet: 2-0
  • Passzok: 291-203

Legszembetűnőbb a kapura lövések teljes hiánya volt francia oldalon, előreugorva egy kicsit, a 71. percig kellett várni arra, hogy a meccsből teljesen kivett Kylian Mbappé révén feljegyezhessük az első lövést Damian Martinez kapujánál. Mellé ment, tehát kaput eltaláló lövésük a franciáknak továbbra se volt. 

Ahogy fogytak a percek, mintha a még megmaradt hit is elfogyott volna a franciákból, Deschamps elkezdte levenni az eddigi menetelésben kulcsfontosságú játékosait (Theo Hernamdez, Antoine Griezman), így a fiatalok feladata volt megfordítani a mérkőzést.

Aztán két perc alatt száznyolcvan fokos fordulatot vett a mérkőzés. A 80. percben a csereként beállt Randal Kolo Muani elhúzott Nicolas Otamendi mellett, az argentin kézzel-lábbal akadályozta a betörését. A lengyel játékvezető a tizenegyes pontra mutatott, Mbappé pedig az első kaput eltaláló francia lövéssel szépíteni tudott. Alig két perccel később Mbappé akcióból is bevette Martinez kapuját, az előkészítésnek Kolo Muani és Marcus Thuram dolgozott össze.

A hátramaradó rendes játékidőben a franciák lendületesen támadtak, de a hosszabbítás nyolcadik Llorisnak kellett nagyot védenie Messi tizenhatosról elereszett lövésénél.

Jöhetett a hosszabbítás.

Az első negyedórában a lélektani fölénybe került franciák mintha jobban játszottak volna, de azért már érződött mindkét csapat játékán az óvatosság: több volt a vesztenivaló. 

A hosszabbítás második félidejének elején aztán történt valami sorsszerű: a 109. percben egy villámgyors argentin ellentámadás végén Lloris nagyot véd Lautaro Martinez lövésénél, majd a kipattanót Messi bekotorta a kapuba.  Aki azt hitte, hogy egy napra elég ennyi dráma, annak csalódnia kellett. A mindent egy lapra feltevő franciák rohamoztak, és egy Mbappé lövésnél Gonzalo Montielnek a kezéről pattant visszafelel a labda. Marcinak játékvezető jelezte a játékosoknak és a nézőknek, hogy a VAR-szobából is megerősítést kapott a büntetőt illetően. Mbappé állt a labda mögé és újabb góljával már mesterhármasnál tartott ezen a mérkőzésen.  

Az utolsó percek után percekre is maradt izgalom, Lautaro Martinez és Kolo Muani lábában is benne volt a győztes gól, de a két kapus is bebizonyította, hogy nem miattuk lett 3-3 a végeredmény.

Jöhettek a tizenegyesek.

  • Kylian Mbappé elsőként áll oda, felteszi a jobb felsőbe 1-0
  • Lionel Messi az első argentin lövő, begurítja laposan a jobb alsóba 1-1
  • Kinsley Coman lövését Emiliano Martinez védi, marad az 1-1
  • Paulo Dybala középre lövi, 1-2
  • Aurelien Tchouameni mellé lövi, 1-2
  • Leandro Paredes a jobb alsóba, Lloris hozzáért, de beviszi a kezét 1-3
  • Kolo Muani középre, erősen, védhetetlenül 2-3
  • Gonzalo Montiel a jobb alsóba, 2-4

ARGENTÍNA HÁROMSZOROS VILÁGBAJNOK!!!! 

Katar 2022, döntő

  • Argentína–Franciaország 3-3 (Messi 23’, 109', Di María 36’ ill. Mbappé 80', 82', 118') - 4-2 büntetőrúgások után

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?