Katar 2022 több rekordot is megdönthet Lionel Messi a vasárnapi döntőben

Fotó: FIFA World CupSoha nem látott tettekre készül Lionel Messi, az argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, akinek vezérletével kedden a csapat bejutott a katari világbajnokság fináléjába.

A horvátok ellen 3-0-ra megnyert elődöntőben a hétszeres aranylabdás 11-esből szerzett vezetést együttesének, majd Julian Alvareznek adott két gólpasszt.    

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote szerint a 35 esztendős klasszis lett a hatodik játékos a vb-k történetében, aki az egyenes kieséses szakaszban a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is eredményes - amióta ez a rendszer létezik -, viszont Toto Schillaci (1990), Roberto Baggio (1994), Hriszto Sztoicskov (1994), Davor Suker (1998) és Wesley Sneijder (2010) sem tudta folytatni sorozatát, és a világbajnoki trófeát sem emelhette magasba egyikük sem.

„Szerintem nem kétséges, hogy Messi a futballtörténelem legjobbja. Talán úgy tűnik, ezt azért mondjuk, mert argentinok vagyok, de minden egyes pillanatban, amikor játszik, valami történik. Kiváltság számunkra, hogy világoskék-fehérben játszik” – mondta a találkozót követően Lionel Scaloni szövetségi kapitány, aki megjegyezte, nincs kívánsága a szerdai (mai) Marokkó-Franciaország párharcból, mindkét gárda megérdemli helyét az elődöntőben, ők pedig készen fognak állni, bárki is jön majd velük szembe.

Messi - aki a fináléban Lothar Matthäus rekordját megdöntve 26. vb-meccsén léphet pályára - a 16. győzelemét ünnepelhette világbajnokságon (a 11-es párbajban eldőlt összecsapások döntetlennek számítanak), ezzel utolérte a brazil Cafút az örökrangsor második helyén, és már csak eggyel előzi meg őket a német Miroslav Klose.

„Ez az utolsó világbajnokságom. Lenyűgöző, hogy végül döntőt játszhatok. Remélhetőleg ezúttal másképp végződik a dolog” – utalt arra Messi, hogy 2014-ben a németekkel szemben finálét 1-0-ra elveszítette csapatával.

Az argentinok sikerének egyik fő oka Messi parádés formája mellett a fiatal Julián Alvarez csatasorba állítása, a Manchester City támadója ugyanis már négy gólt szerzett a tornán. Az elődöntőben 22 évesen és 316 naposan duplázott, nála fiatalabban csak Pelé szerzett egynél több gólt vb-elődöntőben, az 1958-as viadalon Franciaország ellen triplázott 17 évesen és 244 naposan. Messi és Alvarez az argentinok 12 vb-góljából 11-ben volt érintett.

A horvátokéhoz hasonló különbségű vereséget európai válogatott 1958 óta nem szenvedett el a négy között világbajnokságokon, akkor a franciák kaptak ki 5-2-re a braziloktól. A horvát válogatott történetben ez volt az első olyan egyenes kiesés vb-összecsapás a 11 közül, amelyiken nem szerzett gólt. „Gratulálok és sok szerencsét kívánok Messinek a döntőben. Fantasztikus az egész tornán, bebizonyította a nagyságát" - nyilatkozta Luka Modric, a horvátok kapitánya, aki a vb-k történetében a negyedik 37 év feletti játékos lett, aki egy tornán legalább hatszor pályára lépett Dino Zoff (7, 1982), Peter Shilton (7, 1990) és Nilton Santos (6, 1962) után.

Kapcsolódók

Kimaradt?