Egy másik kontinensbajnokság is zajlik az Eb-vel párhuzamosan

A pénteken kezdődött labdarúgó Európa-bajnoksággal párhuzamosan szervezik mag a dél-amerikai válogatottak kontinenstornáját is: a 47. Copa America június 13. és július 10. között zajlik Brazíliában, amelynek a válogatottja egyben a címvédő is.

A vasárnapi nyitómeccsen a házigazdák magabiztosan nyertek Venezuela ellen, míg a másik csoportban Argentína az első mérkőzésén csak döntetlent játszott Chilével. Hiába szerzett Lionel Messi gyönyörű szabadrúgásgólt a kéke-fehéreknek, Vargas döntetlenre mentette a találkozót.

 

A Copa Americát az Eb-hez hasonlóan tavaly elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg Kolumbia és Argentína közösen lett volna a házigazda, de előbbi a kormányellenes tüntetések és a polgárháborús helyzet, utóbbi a járvány miatt nem vállalta a rendezést, így egy héttel a rajt előtt Brazília lett a „beugró”.

A hagyományoknak megfelelően ezen a tornán is részt vettek volna Dél-Amerikán kívüli válogatottak – a legutóbbi két Ázsia-kupa-győztes: a 2019-es Copán is induló, a 2022-es vb-n házigazda Katar, valamint a Copa-újonc Ausztrália –, de a pandémia, illetve a halasztás miatt lemondták szereplésüket (a torna új időpontja körüli hetekben korábbról elhalasztott vb- és Ázsia-kupa-selejtezőket vívtak). A létszámfelöltés érdekében 1993 óta alkalmazott meghívásos rendszernek köszönhetően korábban Mexikó (10-szer), Costa Rica (5), az Egyesült Államok (4), Jamaica (2), Japán (2), Haiti (1), Honduras (1), Katar (1) és Panama (1) vett részt vendégként a tornán.

Az eddigiektől eltérően ezért nem három négyes, hanem két ötös csoportban kezdődött a torna. Mindkét csoportból az első négy helyezett jut be a negyeddöntőbe, ahonnan kieséses rendszerben folytatódik a torna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az eddig rendszerint páratlan években (legutóbb 2019 nyarán) megrendezett torna ettől a kiírástól változik: a halasztástól eltekintve, 2020-tól páros években – a szintén négyévente sorra kerülő Európa-bajnoksággal párhuzamosan – bonyolítják le, továbbra is 12 válogatott részvételével, két meghívott résztvevővel.

Copa America, A-csoport, 1. forduló:
Argentína–Chile 1–1, gólszerzők: Messi (32.), illetve E. Vargas (57.)
Paraguay–Bolívia 3–1, gólszerzők: Kaku (62.), Romero (65. és 80.), illetve Saavedra (10.).
B-csoport, 1. forduló:
Brazília–Venezuela 3–0, gólszerzők: Marquinhos (23.), Neymar (64., 11-esből), Gabriel Barbosa (89.).
Kolumbia–Ecuador 1–0, gólszerző: Cardona (42.).

(Nyitóképen: Lionel Messi, az argentin válogatott csapatkapitánya | Fotó: Agerpres/Xinhua)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?