Katar 2022: Messi Argentínája visszavágott Modric Horvátországának és döntőbe jutott

Parázs dél-amerikai hangulatot varázsolt a Katart megszálló mintegy 40 ezer argentin szurkoló kedd este a Loszail Iconic Stadionban, ahol Lionel Messi és társai Horvátország 3-0-s legyőzésével megváltották jegyüket a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjére.

A katari foci-vb első elődöntőjének pikántériáját adta, hogy a négy évvel ezelőtti oroszországi vébén Nyizsnyij Novgorodban Horvátország 3-0-ra győzött Argentína ellen. Igaz, hogy az a mérkőzés még a csoportkörben volt, de bizonyosak lehetünk abban, hogy a túlfűtött argentín szurkolók azóta is várják a visszavágási lehetőséget.

A másik erősségeit ismerve óvatosan kezdett mindkét csapat, arra vigyázva, hogy az ellenfél legjobbja lehetőleg ne kapjon hasznos labdát. Mivel a horvátoknál a 37 éves Luka Modric, az argentinoknál a 35 éves Lionel Messi vezérszerepe megkérdőjelezhetetlen, csapattársaik többnyire tőlük várták azt az extrát, ami kimozdítja a mérkőzést az „állóvízből”.

Ez a langyos passzolgatás – enyhe horvát mezőnyfölénnyel – a 34. percig tartott, amikor egy mélységi labda jól találta meg Dejan Lovren és Josko Gvardiol között Julian Alvarezt, aki bártan betört horvát tizenhatosba, ahol a kapujából kirobbanó Daniel Livakovic mellett eltette a labdát. A játékszer erőtlenül pattogott a kapu felé, Lovren utol is érte, de a lendületben levő Livakovic elsodorta Alvarezt, Daniele Orsato pedig a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest – természetesen – Messi végezte el, és kíméletlenül vágta a bal felsőbe.

Alig öt perccel később megduplázta előnyét Dél-Amerika bajnoka: egy horvát szögletet követően, az argentinok ellentámadásba lendültek. Messi még a saját térfelén futtatta Alvarezt, aki középen tört előre és várta az oldalról érkező csapattársait. Többször is kinézett, hogy kinek adhatná le a labdát, de közben már a tizenhatosba ért. Első lövését blokkolta Borna Sosa, de a labda szerencsésen visszapattant az argentin csatárhoz, aki második esélyét már értékesítette.Fotó: Agerpres/EPA

A második félidőben Zdravko Dalic horvát szövetségi kapitány cserékkel próbált frissíteni csapatán, de a rendkívül/szokatlanul fegyelmezetten játszó argentinokon nem találták a fogást. 

A 69. percben Messi megmutatta, hogy miért még mindig ő a világ egyik legjobb játékosa. Jobboldalon indult meg a 100 millió euróra taksált Gvardiol kíséretében, akinek még csak szabálytalankodni sem sikerült ellene. Betört a tizenhatosba és lövetett egy újabb gólt Alvarezzel.   

A horvátok becsülettel mentek előre, ha nem másért, akkor a becsületgólért, de Lovren két próbálkozása is kimaradt, így a tomboló argentín ultrák 3-0-s győzelemnek örülhettek.

A másik elődöntőben szerda este 21:00 órai kezdettel Franciaország és a katari foci-vb legnagyobb meglepetéseit szolgáltató, Spanyolországot és Portugáliát is hazaküldő Marokkó csap össze. 

Katar 2022, elődöntő

  • Argentína–Horvátország 3-0 (Messi 34., Alvarez 39., 69.)

Kapcsolódók

Kimaradt?