Katar: összejött a mindenki által várt angol-francia negyeddöntő

Vasárnap sem születtek meglepetések a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőiben: a Franciaország és Anglia esélyeshez méltóan hozta a kötelező győzelmet Lengyelország, illetve Szenegál ellen, így kettejük parázs harcára van kilátás a szombaton esedékes negyeddöntőben.

Vasárnap két mérkőzéssel – Franciaország–Lengyelország és Anglia–Szenegál – folytatódtak a nyolcaddöntős küzdelmek a katari labdarúgó-világbajnokságon. Az érintett négy ország szurkolói természetesen saját csapatuk győzelmében bízott, a tágabb focitársadalom talán inkább Mbappéék és Kane-ék sikeréért szorított, mert így összejöhetett volna egy újabb parázs negyeddöntő. Mint írtuk, az első két nyolcaddöntő után szombaton kialakult az 1978-as vb-döntő párosítása, Argentína–Hollandia.

A hagyományos arab fejfedőt mintázó az al-Tumana Stadion gyepére futottak ki vasárnap délután a francia és a lengyel válogatott tagjai. Mint vb-előzeteseinkben írtuk, Didier Deschamps szövetségi kapitány egy csapatnyi klasszist be se tudott hívni katari keretében – többek az aranylabdás Karim Benzemát –, de a címvédő így is bivalyerős csapattal rendelkezik.

A mérkőzés elején a lengyelek magasra feltolt védekezésükkel és agresszív letámadásukkal meglepték az esélyesebbnek tartott gallokat, Hugo Llorisnak helyén kellett legyen az esze a francia kapuban. A mérkőzés fokozatosan „helyrebillent”, Tchouaméni és Dembélé is próbára tette Szczesny képességeit. A játékrész hajrájához közeledve Lengyelország kis híján vezetéshez jutott, egymás után három gólhelyzet is kimaradt: előbb Lloris tolta ki Zielinski lövését, majd a védők blokkoltak két kísérletet. A kihagyott lehetőségek nem sokkal később megbosszulták magukat, méghozzá Olivier Giroud-nak köszönhetően, aki a 44. percben Kylian Mbappé remek kiugratása után lőtte ki az alsó sarkot – a csatár ezzel történelmet írt, az 52. találatával immár ő a francia válogatott legeredményesebb gólszerzője.

A lengyeleknek erre már nem maradt idejük válaszolni, így a felek egygólos különbséggel vonultak öltözőbe a szünetben.

A fordulást követően a franciák veszélyesebben kezdtek, noha az ellenfél védelmét sokáig nem sikerült megbontaniuk. Amikor pedig mégis, akkor a játékvezető közbeavatkozott: Giroud az 58. percben ollózós mozdulattal talált a kapuba, előtte azonban Szczesny szabálytalanságból adódóan került a földre. A lengyelek később többször is eljutottak a francia kapuig.

A 74. percben már kettővel ment Franciaország: Didier Deschamps csapata lekontrázta az egyre inkább többet kockáztató ellenfelét, a támadást Kylian Mbappé fejezte be nagyszerűen, így 2–0-ra módosult az állás. A hátralévő időben a lengyelek már-már feladták az összecsapást, nem sok erőt mozgósítottak a szépítés érdekében. Ráadásul a véghajrában Mbappé újra eredményes volt, gyönyörűen tekert a hosszú felsőbe – a 23 éves támadó a legfiatalabb, aki 8, valamint 9 gólig jutott világbajnokságon, ezzel Eusébio rekordját döntötte meg. A végső sípszót megelőzően Lengyelország büntetőhöz jutott, amely először kimaradt Lloris szabálytalan védése miatt, ám az ismétlésnél már nem hibázott Robert Lewandowski – így alakult ki a 3–1-es végeredmény.

Az esti, Anglia–Szenegál nyolcaddöntő forgatókönyve is többé-kevésbé hasonlóképpen alakult a délutáni francia-lengyel mérkőzéséhez, a „kihívó” afrikaiak vezették az első veszélyesebb támadásokat Jordan Pickford kapuja felé, de sem Diatta, sem Dia, sem pedig Sarr nem járt sikerrel.

A háromoroszlánosok iszonyú hatékonysággal, már az első kaput eltaláló lövésükkel megszerezték a vezetést. A 38. percben Jude Bellingham tinédzseres lendülettel tört előre majd a középen érkező Jordan Henderson elé gurította a labdát, aki onnan nem hibázhatott.

Szünet előtt megduplázta előnyét az angol válogatott, újabb remek kontra végén Harry Kane bombázott ziccerben a kapu közepébe. Kane-nek ez volt a 11. gólja vb-ken és Eb-ken összesen, ezzel megelőzte Gary Linekert a vonatkozó ranglista élén az angoloknál.

A második félidőre hármat is cserélt Aliou Cissé, de ez sem hozta el a csodát. Az 57. percben Bukayo Saka váltotta újabb gólra Foden beadását.

Egyértelműen érződött, hogy Szenegál egyszerűen nincs egy súlycsoportban Angliával, és az első félidővel ellentétében a második játékrészben még felvillanásokat sem nagyon láthattunk Cissé játékosaitól.

A végén maradt a 3–0, így a negyeddöntőben Anglia Franciaországgal csap össze szombaton.

Katar 2022, nyolcaddöntők

  • Franciaország–Lengyelország 3-1
  • Anglia–Szenegál 3-0

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?