Katar 2022: angol és amerikai továbbjutás a B-csoportból

Nem okozott gondot Angliának a „kisebb testvér”, Wales legyőzése a katari labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának zárófordulójában, így Gareth Southgate csapata csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Szenegállal csap majd össze. A másik továbbjutó kilétéről az Irán–Egyesült Államok mérkőzés döntött, a tengerentúliak 

Az első két forduló eredményeinek ismeretében Walesnek feltétlenül nyernie kellett volna Anglia ellen a továbbjutás kiharcolásához. A mérkőzés előtt Gareth Bale-ék fogadkoztak ugyan, de a kezdő sípszó után egyértelművé vált, hogy a két csapat más súlycsoportban „játszik”.

Szünetig nem született gól a brit szomszédok összecsapásán, de alig kezdődött meg a második félidő az angolok máris előnybe kerültek: a Manchester United középpályása Marcus Rushford szabadrúgásból vette be Danny Ward kapuját. A másik manchesteri csapat, a City sem akart lemaradni, Phil Foden találatával már két gólosra nőtt a háromoroszlánoskok vezetése. Egy újabb Rushford-gólt követően a velsziek minden reménye elillant, így a hátramaradó félórában unalomba fulladt a mérkőzés.  

A csoportot megnyerő angolok mögötti, második helyért Irán és az Egyesült Államok csapott össze.

A mérkőzés egyetlen gólját a Chelsea-t erősítő Christian Pulisic szerezte, amivel az amerikaiak elcsípték a második helyet.

Katar 2022, B-csoport, 3. forduló

  • Anglia–Wales 3-0
  • Egyesült Államok–Irán 1-0

1. Anglia                          3          2          1          –          9–2      +7        7
2. Egyesült Államok      3          1          2          –          2–1        1        3
3. Irán                              3          1          –          2          4–7      –3        3
4. Wales                          3           –        1          2           1–6      –5        1

Az A és a B jelű csoportok lezárultával immár azt is tudjuk, hogy az első két nyolcaddöntőben Anglia–Szenegál és Hollandia–Egyesült Államok párharcokat rendeznek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?