Katar 2022: Hollandia és Szenegál jutott tovább az A-csoportból

Lezárultak a küzdelmek a katari labdarúgó-világbajnokság A-csoportjában: Hollandia 2-0-ra legyőzzte a házigazda Katar csapatát és ezzel első helyen jutott tovább a nyolcaddöntőbe. A második helyért Szenegál és Ecuador vívott ki ki csatát, a végén a mérkőzést 2-1-re megnyerő afrikai válogatott örülhetett. 

Nem volt ennyire egyoldalú a másik mérkőzés, a Szenegál-Ecuador összecsapás a második, továbbjutást jelentő helyről volt hivatott dönteni. Az első két mérkőzés után a dél-amerikaiaknak 4 pontjuk, az afrikaiaknak 3 pontjuk volt, így Ecuadornak egy döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz. 

Mivel Szenegál volt győzelmi kényszerben Aliou Cissé csapata már az első percekben nekiesett Ecuadornak – a harmadik percben Gueye lövése kerülte el kevéssel a kaput, majd öt perccel később Boulaye Dia találta magát ziccerben, ám egy az egyben képtelen volt eltalálni a kaput. Ecuador egyértelműen a biztonságra törekedett, nem sok támadást láthattunk a dél-amerikai együttestől – az első félóra után a szenegáliaknak kilenc, míg az ecuadoriaknak csak két kapuralövése volt.

Valenciáék talán már azt hitték, hogy megússzák az első félidőt kapott gól nélkül, ám a 42. percben Piero Hincapie csúnyán felvágta Ismaila Sarrt a tizenhatoson belül, a bíró azonnal a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt a sértett végezte el – nem is hibázott, higgadtan gurított a bal alsó sarokba.

Fotó: FIFAA fordulás után az afrikaiak teljesen visszaálltak, ám Ecuador nem tudott komolyabb helyzetet kialakítani. A második félidő közepén viszont csak összejött az egyenlítés. Egy szöglet után Moises Caicedo maradt teljesen egyedül a hosszú kapufánál, a megcsúsztatott labdába csak bele kellett tennie a lábát.

Nem örülhettek sokáig az ecuadori drukkerek, alig két perccel később egy szabadrúgást követően Enner Valencia ért sután a labdába, ami egyenesen Kalidou Koulibaly elé pattant. A Chelsea védője nem habozott, állítás nélkül lőtt a kapu jobb oldalába. 

A hajrában Ecuador próbálkozott becsülettel, azonban másodszor már nem sikerült bevenni Édouard Mendy kapuját. 

Katar 2022, A-csoport

  • Hollandia-Katar 2-0 (Gakpo (26.), F. De Jong (49.)
  • Szenegál-Ecuador 2-1 (Sarr (44. – tizenegyesből), Koulibaly (70.), ill. M. Caicedo (68.)

1. Hollandia              3            2         1         –           5–1         +4           7
2. Szenegál               3            2         –        1           5–4         +1           6
3. Ecuador                3            1          1        1            4–3         +1           4
4. Katar                     3            –         –        3            1–7         –6           0 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?