Katar 2022: Hollandia kijutott, Törökország csoportmásodikként pótselejtezőzhet

Hollandia 2–0-ra legyőzte hazai pályán Norvégiát a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatában, így a G-csoport első helyezettjeként kijutott a vb-re, míg Törökország csoportmásodikként részt vehet a tavaszi pótselejtezőben.

Memphis Depayék már három nappal ezelőtt biztossá tehették volna a világbajnoki részvételüket, ám kétgólos előnyüket leadva 2–2-es döntetlent játszottak Montenegróban – így nemcsak az első helyük nem vált biztossá, még a harmadik pozícióba is visszacsúszhattak volna, ha az utolsó fordulóban kikapnak otthon Norvégiától, és a törökök nyernek Podgoricában.

Louis van Gaal az 50. mérkőzésén kerekesszékben ülve, a díszpáholyból irányította a holland válogatottat, mert vasárnap este csípőcsonttörést szenvedett, amikor a nemzeti csapat edzése után visszabiciklizett a szállodába. Nála már csak Bob Glendenning (87), Dick Advocaat (62), Rinus Michels (53), Marco van Basten (52) és Bert van Marwijk (52) vezette több meccsen az oranjét, amely Norvégiát a koronavírus-járvány miatt zárt kapus találkozón fogadta a rotterdami De Kuipban.

Az első félidőben mindkét csapat keveset kockáztatott; a vendégek szinte semmit sem mutattak támadásban, a hollandok több mint 60 százalékban birtokolták a labdát, és főképp Depay révén veszélyeztettek, de Orjan Nyland norvég kapus magabiztosan oldotta meg a feladatát.

A második játékrészben Martin Ödegaardéknak már jönniük kellett volna előre, mert a szünetben Törökország 1–1-es döntetlenre állt Montenegróban – a virtuális tabellán meg a második helyen –, a norvég rohamok mégis elmaradtak. És a hollandok sem erőltették a támadásokat, biztonsági futballt játszottak, így sokáig igen eseménytelenül telt a mérkőzés.

Fotó: Agerpres/EPAA hajrában aztán Hollandia eldöntötte a meccset, megváltva a katari repülőjegyét: előbb Steven Bergwijn bombázott a léc alá, majd kontratámadás végén az ő önzetlen előkészítését követően Memphis Depay is betalált. A Barcelona támadója 12 góllal zárt a selejtezősorozatban, ezzel Harry Kane-nel holtversenyben az európai zóna legeredményesebb játékosának bizonyult.

A csoport második helyén Törökország végzett, amely hátrányból felállva 2–1-re legyőzte idegenben Montenegrót – de a norvégok veresége miatt a törököknek a döntetlen, sőt még egy vereség is belefért volna a pótselejtezős pozíció megtartásához.

Katar 2022, európai vb-selejtezők, 10. forduló, G-csoport

  • Hollandia–Norvégia 2–0 (Bergwijn 84., Depay 90+1.)
  • Montenegró–Törökország 1–2 (Becsiraj 4., ill. Aktürkoglu 22., Kökcü 60.)
  • Gibraltár–Lettország 1–3 (L. Walker 7., ill. Gutkovskis 25., Uldrikis 55., Krollis 75.)

1. Hollandia            10           7              2              1              33–8      23
2. Törökország       10          6              3              1              27–16      21
3. Norvégia             10          5              3              2              15–8      18
4. Montenegró       10          3              3              4              14–15     12
5. Lettország          10           2              3              5              11–14      9
6. Gibraltár             10            –             –             10              4–43      0

Kapcsolódók

Kimaradt?