Katar 2022: ennyit ér a torna győztesének járó serleg

A kupa eszmei értéke 20 millió dollár körül van, ami jóval több, mint az aranyé, amelyből készült.

A labdarúgó-vébé győztesének járó FIFA világbajnoki trófea 36,5 cm magas, 18 karátos aranyból készült és 6,2 kilogrammot nyom, írja az economica.net. A trófea üreges, mivel az aranynak nagy a fajsúlya, ezért ha tömör volna, túlságosan nehéz lenne. Silvio Gazzaniga olasz szobrász alkotása, aki az 1974-es németországi világbajnokságra készítette. Elődje a győzelem görög istennőjét, Nikét ábrázoló Jules Rimet-kupa volt, egy vándorserleg, mely véglegesen a brazilok tulajdonába került azt követően, hogy 1970-ben harmadik alkalommal is elnyerték.Fotó: Wikipedia

Elkészítésekor a jelenlegi trófea 23 400 dollárt ért, jelenleg azonban már 286 ezret. Ez az arany súlyának megfelelő érték, amihez egy sokkal tekintélyesebb eszmei is társul, melyek összesen hozzávetőleg 20 millió dollárt tesznek ki.

A Jules Rimet-kupát a címvédő négy éven át őrizhette, azonban a jelenlegi trófea csak az ünnepélyes díjátadó idejére hagyja el a FIFA Zürichben található múzeumát. A világbajnok ország labdarúgó szövetsége egy másolatot kap, a győztes csapat valamennyi játékosa pedig egy-egy érmet. Az érmek anyagának az összetételét a FIFA hozta nyilvánosságra, valószínű, hogy arany-ezüst ötvözet. Mostanáig egy 2018-ban megnyert érmet értékesítettek a legdrágábban, 71 800 dollárt fizettek érte egy árverésen.

A kupát alaposan megviseli minden egyes, a döntőt követő díjátadás. „Mivel az arany egy puha fém, az eufórikus állapotban levő játékosok pedig nem kifejezetten óvatosan fogják meg, a FIFA trófeát minden egyes torna után restaurálják. Ez a folyamat feltételezi a tisztítást, esetenként pedig egy új vékony aranyréteggel futtatják be” – nyilatkozta Daniel Vasilev, a nemesfémek értékesítésével foglalkozó Tavex Group gazdasági igazgatója.  

A trófeát rövidesen módosítani kell, mivel a talapzatára, ahová felvésik a győztest, már csak egyetlen név fér el.

Kapcsolódók

Kimaradt?