Malagai mámor: idegenbeli győzelemmel indította a középdöntőt a Kolozsvári U-BT

Írd és mondd, összesen 9 (kilenc!) másodpercig vezetett a hazai pályán játszó Unicaja Malaga a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája középdöntős szakaszának első fordulójában a Kolozsvári U-BT ellen. Az Egyetemisták ezzel a 79-73-as győzelemmel végleg „megérkeztek” az európai klubkosárlabda második vonalába.

A selejtezőből érkező Egyetemisták a sorozat meglepetéscsapatának számítanak, szakembereket meglepve megnyerték csoportjukat, így jelezve az ellenfeleknek, hogy „nem csak szétnézni” jöttek a Bajnokok Ligájába.

A középdöntős K-csoport menetrendjét felbolygatta, hogy egyelőre nem ismert a kvartett negyedik tagja, a Prometey-Hapoel Jeruzsálem párharcot az izraeli csapatnál megjelenő koronavírus miatt el kellett halasztani, így az Unicaja Malaga, a Kolozsvári U-BT és a belga Ostende egyelőre még nem tudja, hogy Ukrajnába vagy Izraelbe lesz majd egy kiszállása. Hogy a késés ne okozzon fennakadást, a Bajnokok Ligája szervezői átalakították a csoport menetrendjét, így történhetett meg, hogy az U-BT kedd este a csoport favoritjának számító Unicaja Malaga otthonában kezdte meg középdöntős szereplését. 

Fotók: basketball.championsleagueAmikor a 11 ezer fő befogadására alkalmas Martin Carpena Arénában a kubai Karel Guzman megszerezte a mérkőzés első kosarát senki se gondolta a hazai szurkolók közül, hogy 19. percig kell várniuk arra, hogy kedvenceik átvegyék a vezetést. Erre 41-39-nél került sor, és kereken 9 másodpercig tartott ugyanis a 31 szülinapját ünneplő Patrick Richard két büntetőjével egyenlített, Dustin Hogue lay-upjával pedig vissza is vette a vezetést a Kolozsvári U-BT.

De ne szaladjunk ennyire előre. Mihai Silvășan tanítványai félelem nélkül álltak bele a mérkőzésbe, az első percekben a BL decemberi legjobb játékosának megválasztott Brandon Brown vitte a prímet, a diminutív irányító betörései, leosztott labdái rendre kosárral zárultak. Eközben az U-BT védelme is jól működött, a spanyolok rendre időkrízisben fejezték be - sokszor pontatlan dobással - támadásaikat. Az első negyed 13-19-as vendégvezetéssel zárult. 

A játék képe a második negyedben sem változott, talán annyi különbséget jegyezhetünk meg, hogy a padról érkező Elijah Stewartot egyszerűen nem tudták fogni a spanyolok. Az amerikai bedobónak oroszlánszerepe volt abban, hogy az U-BT 13 pontra növelte előnyét. Fotiosz Kacikarisz, a Malaga görög edzője időt kért, utána pedig Dario Brizuela két triplával lopta közelebb csapatát. Most Mihai Silvășanon volt a sor, hogy megállítsa az Unicaja lendületét egy time-outtal. Miközben az U-BT tartotta a mérkőzés elejétől mutatott szintet, a Malagának egyre gyakrabban bejöttek a távoli dobások, a francia Axel Bouteille-nek kulcsszerepe volt abban, hogy másfél perccel a szünet előtt a hazaiak átvették a vezetést (41-39). Na ezután történt az, amiről két bekezdéssel fentebb írtunk, Richard és Hogue pontjaival az U visszavette a vezetést, amit - szpojlerezünk - a mérkőzés végéig már nem engedett ki a kezéből. 

A második félidő elején az U-BT egyik erősségének számító Andrija Stipanovicnak is kezdett összeállni a játéka, de a bosnyáknak nagyon nehéz dolga volt a nigériai válogatott Micheal Erickel. Kieső pontjait jól pótolták csapattársai, Stewart és Guzman kosaraival az U-BT ismét el tudott húzni. (43-51). Most már Kacikarisz időkérése se segített a spanyolokon, a vendégek visszaállították a legnagyobb, 13 pontos különbséget a tabellán (47-60). Ebből ugyan faragott kicsit a harmadik negyed végéig a Malaga (55-64), de az U sokkal változatosabb játéka nem meglepetést előlegezett meg.

Bouteille mesterlövészi képességeinek köszönhetően az Unicaja meccsben maradt, de az U tisztes távolban tudta tartani a hazaiakat: 320 másodperccel a vége előtt 62-72-t mutatott az eredményjelző tábla. Fernandez és Alonso hárompontosaival már csap 4 volt közte (68-72), amikor Silvășan újabb időkéréssel szakította meg a Malaga lendületét. A mérkőzés legjobbjának választott Elijah Stewart törte meg a kolozsvári kosárcsendet, de az utolsó szöget az Unicaja Malaga koporsójába Sztefan Bircsevics ütötte be egy perccel a vége előtt eleresztett triplájával (72-79). Ezután már csak egy büntető süllyedt el a kolozsvári kosárban, így az U-BT fantasztikus győzelemmel kezdte a BL középdöntős szakaszát.

A mérkőzés legjobbja Elijah Stewart volt, aki 26 ponttal vette ki részét a győzelemből. Hathatós segítséget kapott Brandon Browntól (15 pont) és Karel Guzmantól (10 pont) A másik oldalon Francis Alonso (17), Axel Bouteille (16 ) és Jaime Fernandez (11 ) játéka emelkedett ki.

A következő fordulóban az Unicaja Malaga a belga Filou Oostende ellen javíthat, ugyancsak hazai pályán, a Kolozsvári U-BT-re pedig újabb kiszállás vár. De az, hogy hova csak a Hapoel Jeruzsálem és Prometey között párharc kimenetele után derül ki.

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája, K-csoport, középdöntő
Unicaja Malaga–Kolozsvári U-BT 73-79

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?