Férfi kosárlabda: megvédte bajnoki címét a Kolozsvári U-BT

Megvédte bajnoki címét a Kolozsvári U-BT, amely a férfi kosárlabda országos döntőben kétszer is legyőzte idegenben a CSO Voluntari csapatát és ezzel 3-1-re megnyerte párharcot.

Úgy tűnt, hogy nehéz helyzetbe került a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda bajnoki döntőben azt követően, hogy a CSO Voluntari a finálé második, kolozsvári mérkőzését megnyerve elvette a címvédő pályaelőnyét és abban a tudatban utazott az Ilfov-megyei településre, hogy két hazai győzelemmel megnyerheti fennállása első bajnoki címét.

Mihai Silvășan, a Kolozsvári U-BT vezetőedzője tudta, hogy kell egy váratlant húznia a 3. mérkőzésen, és jolly jokerét Kuti Nándor személyében találta meg. A sepsiszentgyörgyi születésű, de 14 éves kora óta Kolozsváron kosarazó játékost a kezdőjébe nevezte és ráállította a Voluntari irányítójára, Sharunas Vasiliauskasra, akit valósággal kivett a játékból. Kuti emellett támadásban is remekelt, az U neki is köszönhetően vet villámrajtot a mérkőzésen. Az agresszív letámadás bénítóan hatott a hazaiakra, akik mindvégig csak szaladtak az eredmény után. A 17 pontos előny a mérkőzés végére 8 pontosra apadt, de a 92-84-es végeredmény azt jelentette, hogy az U csütörtök este már a bajnoki trófeát is begyűjthette egy újabb sikerrel.

Fotó: U-BT/Manases SándorTudta ezt az a több tucat kolozsvári szurkoló is, aki dacolva azzal, hogy a mérkőzést hétköznap este rendezték, vállalta a dél-romániai túrát, így a kolozsvári fiúk számíthattak a biztatásukra. A két nappal korábbihoz képest sokkal motiváltabb CSO Voluntari  a mérkőzés elején a románjaival – Vlad Moldoveanu és Marcu Badiu – lepte meg az U-t, és 18-12-es első negyeddel jelezte szándékait.  

A második negyedben színre léptek a kolozsvári magas emberek, az U Sztefan Bircsevics és az amerikai keménylegény Dustin Hogue kosaraival csökkentette hátrányát. A szerb olimpiai ezüstérmes tovább növelhette volna pontjai számát egy látványos zsákolással, amit Ousmane Barro akadályozott meg. Bircsevics szerint szabálytalanul, és mivel a játékvezetők nem így látták, a csapattársainak kellett lefogniuk a szerbet, hogy „ne nyársalja fel” őket. A következő akciónál a tavaly még Kolozsváron játszó Török Roland elsüllyesztett egy triplát és a Voluntari előnye megint megnyugtató lett.  

A következő másfél perc – hogy fogalmazzunk finoman – nem csak a játékosokról szólt. A három bíró „mindent elkövetett” annak érdekében, hogy mindkét csapatot felhergelje, így mindkét oldalon kényük-kedvük szerint osztogathatták a technikai faultokat. Az adok-kapokból senki se került ki győztesen, de az U vérszemet kapott és egyre motiváltabb játékkal rukkolt elő. A félidő utolsó percei Elijah Stewartról szóltak, aki sorozatban dobott 5 pontjával gondoskodott arról, hogy csapata ne szakadjon le (40-37).

A kolozsváriak csapatkapitánya, a honosított Patrick Richard triplájával egyenlített először 42-42-nél, majd Andrija Stipanovic kosarával a vezetést is átvette (43-44) az U.   

De nem sokáig. A Voluntari Eric Thompson testi adottságait kihasználva küzdött a palánk alatt minden labdáért, és egy jó sorozattal ismét el tudott lépni (57-48).

A 9 pontos hazai vezetésnél a játékvezetők „belenyúltak” a meccsbe, amikor egy Woods-Stipanovic párharcnál a kolozsvári javára döntöttek. A voluntari-i kispad felrobbant, Szasa Ocokolics kireklamált magának egy technikai faultot, és a nagy zavarodásban Richard még bevágott egy triplát is. Eredmény: az U-BT hátránya 5 pontra csökkent. Hogue kosarával már csak -1-re, de Malcolm Lee egy tempóval beállította a harmadik negyed végi 61-58-as eredményt.

A záró játékrészben 65-65-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, de ekkor Brandon Brown és Stewart tripláinak köszönhetően az U – a mérkőzés során először – elhúzott ellenfelétől. A percek múlásával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az Ilfov-megyeiekben nincs erő az újabb egyenlítéshez, és amikor másfél perccel a vége előtt Richard ellenféllel a nyakán zörgette meg a hálót a 3 pontos vonalon túlról (70-80), akkor már egyértelmű volt, hogy nincs visszaút.

A Kolozsvári U-BT 85-74-re megnyerte a negyedik mérkőzést és ellenfele pályáján vehette át a bajnoki trófeát és aranyérmeket. Az Egyetemisták történetük legjobb szezonját zárták, a bajnoki cím mellett elhódították a Szuperkupát is és a negyeddöntőig meneteltek a Bajnokok Ligájában.

A csapat pénteken reggel a repülőtérről egyenesen a Szamos-partjára utazott, hogy - feltúrt part és meder ellenére - megejtse a hagyományos lubickolást, ami idén egy egyszerű lábmosásra zsugorodott.

A szurkolóknak péntek este 19:19 órakor mutatják be a trófeát a BT Aréna előtti téren.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?