Férfi kosár: elvette a Kolozsvári U-BT pályaelőnyét a CSO Voluntari

Fotó: Kolozsvári U-BT/Manases SándorSzombati győzelmével (69-74) elvette az alapszakaszt megnyerő Kolozsvári U-BT pályaelőnyét a CSO Voluntari, így az Ilfov megyei csapat a következő, két hazai mérkőzése megnyerésével elhódíthatja a férfi kosárlabda-bajnokság trófeáját. A három győzelemig tartó párharc 1-1-es állásról folytatódik kedden.

Sportos közhely, hogy nincs két egyforma mérkőzés; ennek lehetett szemtanúja az a mintegy 5 ezer kolozsvári néző is, aki szombat délután kilátogatott a Szamos-parti munlifunkcionális csarnokba a férfi kosárlabda bajnoki döntő második összecsapására. Két nappal korábban a Kolozsvári U-BT játékosai egy gyatra első félidő után "kiverték a kosárlabdát" a CSO Voluntari játékosainak fejéből, Mihai Silvășan tanítványai 22 pontos győzelmet (87-65) arattak.

Ezért az előzményért történhetett meg az, hogy szombaton senki sem esett pánikba, amikor a vendégek ismét elhúztak a mérkőzés elején, a játékosok, a kispad és a nézők is arra gondolhattak, hogy az Egyetemsiták vissza tudnak kapaszkodni a mérkőzésbe. Bár voltak aggodalomra okot adó részletek: Az első és legfontosabb, hogy az U-sok két nap alatt "elfelejtettek" kosarat dobni, az első negyed végén 18-30, nagyszünetben pedig 33-46 volt az állás.

Mivel hasnolóan kevés pontot dobott az U-BT a csütörtöki mérkőzésen is, reménykedtek a drukkerei, hogy a harmadik negyedben állva hagyják a Voluntarit. Küzdött, kapart is becsülettel a hazai gárda, de a dobások továbbra sem mentek, így tíz perccel a vége előtt még mindig 9 pontos előnye volt a dél-romániai cspatnak. 

A feszültségnek és gyilkos védekezésnek tudjuk be, hogy a zárónegyed első 3 percében egyetlen csapat sem tudott kosarat szerezni. Mivel sok volt a "verekedés", felértékelődött a játékvezetők szerepe, akik hamarosan megkapták a lelátóról a "Tolvajok, tolvajok!"-rigmust. "Ténykedésüknek" is köszönhetően az U-BT elvesztette magas embereit, Andrija Stipanovic és Szefan Bircsevics is kipontozódott, így ezt az adúját elvesztve a hazaiak nem tudták megfordítani a mérkőzést.

A CSO Voluntari elérte azt amiért Kolozsvárra jött, a két mérkőzés közül az egyiket megnyerte, így 1-1-es állásról folytathatja a bajnoki döntőt hazai pályáján. 

A finálé harmadik mérkőzését május 31-én, kedden 20:00-kor rendezik, a találkozót élőben közvetíti a Digi Sport 2, a Prima Sport 1 és az FRB TV.

Kapcsolódók

Kimaradt?