Férfi kosár Román Kupa: kolozsvári siker az ősi riválisok negyeddöntőjében

Hosszabbításos meccsen győzte le szombaton nagyszebeni riválisát az U-BT, és jutott be a sorozat elődöntőjébe, ahol vasárnapi ellenfele a Nagyváradi CSM-Temesvári SCM összecsapás győztese lesz. Másik ágon két dél-romániai csapat küzd meg a döntőért.

Villámrajtot vett a Nagyszebeni CSU az ősi rivális Kolozsvári U-BT ellen a férfi kosárlabda Román Kupa nyolcas döntőjének (Final8) harmadik negyeddöntőjében. A Szamos-parti BT Arénában megrendezett zárt kapus mérkőzésen a vendégek egy 7-0-s sorozattal ráijesztettek Mihai Silvașan tanítványaira, akik az első negyed végéig a fiatalságát meghazudtoló magabiztossággal játszó Ștefan Grasu vezérletével visszakapaszkodtak a mérkőzésbe (20-24).

A második negyedben is folytatta remek játékát Grasu, aki harmadik triplájával felhozta csapatát -3-ra (27-30), de a szebeniek Reynolds hárompontosával ismét elhúztak. A hazai kispad időt kért, de a CSU- t beérni nem tudták (31-38). Újabb U-BT-s időkérés következett, Edwards triplájára Reynolds válaszolt, és maradt a CSU hét pontos előnye. Az U-BT elkezdte jobban forgatni csapatát, bevetette Donatas Tarolist és Karel Guzmant, akik egy-egy kosárral „jelentkeztek be” (40-44). Sánta Szabolcs két büntetőjére Rathan és Török Roland egy-egy újabb triplával válaszolt, a CSU-nak egyszerűen minden kolozsvári lépésre volt válasza, így szünetre nyolc pontos előnnyel mehettek a vendégek (42-50).

A szebeniek lendülete a második félidő elején sem szakadt meg, pillanatokon belül elhúztak 14 pontra, ez volt az addigi legnagyobb különbség a két csapat között. Rathan 3+1-es akciójára öt ponttal válaszolt az U-BT, majd a frissen honosított Patrick Richard kezében volt a tovább kapaszkodás lehetősége. Triplája visszapattant a gyűrűről, de Guzman lay-upjával ismét „csak” egyszámjegyű volt a CSU előnye (54-63). Patrick mindhárom büntetőjét bedobta, majd egy zsákolással is megmutatta magát, és az U-BT máris ott lihegett a szebeniek tarkójában (59-65). A harmadik negyed vége Edwardsról szólt, aki két könnyű kosárral (a másodikat dudaszóra) hozta fel csapatát -5-re (65-70).

Grasu triplájára a két évvel ezelőtt még Kolozsváron játsszó Török válaszolt, majd Jackson gondoskodott arról, hogy az U-BT-nek – egyelőre – ne legyen egyenlítési esélye. Stipanovic két büntetője után Guzman egyet se dobott be, de Stipanovic leszedte a lepattanót, és kosarat dobott.

Guzman első büntetője az egyenlítést jelentette, de mivel a másodikat elhibázta, maradt a döntetlen (75-75). Vida buta hibát követett el, amikor beleért egy reménytelen helyzetben eleresztett triplába, a játékvezetők megadták a kosarat, de Guzman azonnal replikázott. Az U-BT 6 perccel a vége előtt vette át először a vezetést Wright hárompontosával, amire a szebeniek egy időkéréssel válaszoltak (81-78).A szerző felvétele

Stipanovic és Török is bedobta büntetőit, majd Gavriloaia hárompontosa után ismét a CSU állt nyerésre (83-85).  Edwards , Török és Stipanovic kifogástalan büntetőzése után a felek 87-87-nél fordultak az utolsó percbe.

Rathan gyors kosara után az U-BT időt kért, de kosarat nem tudott dobni, majd Reynolds mindkét büntetőjét bedobta (87-91). 18 másodperce volt a hazai csapatnak arra, hogy négy pontos hátrányát ledolgozza. Mivel Patrick gyorsan dobott egy triplát, idő még volt „bőven”. Reynolds elhibázott egy büntetőt, majd Wright 4 másodperccel a vége előtt egyenlített. Rathan tízméterese nem esett be, így jöhetett a hosszabbítás (92-92).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az 5 perces ráadásban kevés kosár esett, 2 perccel a vége előtt Török egyenlített 99-99-re. A százas határt a szebeniek érték el először, de mivel Jackson csak egy büntetőjét dobta be, Patrick tempója ismét kolozsvári vezetést jelentett (101-100). Ezekben a percekben Török tartotta játékban a vendégeket, majd 45 másodperccel a vége előtt, Wright távoli dobásával az U-BT három pontos előnyre tett szert (104-101). Rathan nem tudta bedobni a +1-ét, Vida leszedte a lepattanót, és azonnal szabálytalankodtak ellene a szebeniek. A kolozsvári játékos keze nem remegett meg, és mindkét büntetőjét bedobva beállította a 106-103-es végeredményt. 

Román Kupa, Final 8
negyeddöntők

  • CSO Voluntari - BCM U FC Argeș Pitești 75-74
  • SCM U Craiova – Bukaresti Steaua 82-78
  • Kolozsvári U-BT – Nagyszebeni CSU 106-103 (hosszabbítás után)
  • Nagyváradi CSM – Temesvári SCM (szombat, 21: 15)

elődöntők

  • CSO Voluntari  – SCM U Craiova (vasárnap, 17:55)
  • Kolozsvári U-BT - Nagyváradi CSM/Temesvári SCM (vasárnap, 21:00)

Kapcsolódók

Kimaradt?