Hatodik bajnoki címét szerezte meg a Kolozsvári U-BT

Fotó: U-BT/Manases SándorHatodik bajnoki címét nyerte meg vasárnap este a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda csapata, amely finálé ötödik, mindent eldöntő találkozóján valósággal lesöpörte a pályáról (86-67) legnagyobb riválisát, a Nagyváradi CSM-t.

Az alapszakasz nyerteseként a Kolozsvári U-BT pályaelőnnyel vághatott neki a Nagyváradi CSM ellen az országos kosárlabda-bajnokság döntőjének.   Mihai Silvășan tanítványai az első két hazai mérkőzésen meggyőző sikereket arattak riválisuk fölött, így szakértők azt sem zárták ki, hogy a párharc idejekorán véget ér. Ehhez képest a váradi Antonio Alexe sportcsarnokban a Körös-partiak két megizzadt győzelemmel ki tudtak egyenlíteni, és kierőszakolták a mindent eldöntő ötödik összecsapást.

A találkozó előtt az U-BT klubvezetése mindent elkövetett annak érdekében, hogy minél nagyobb nyomást tudjon helyezni a vendégekre, így például a megyei egészségügyi igazgatósággal (DSP) együttműködésben rögtönzött oltási központot hoztak éltre a BT Aréna szomszédságában, a még be nem oltott szurkolók akkor nézhették meg a helyszínen a mérkőzést, ha előtte – az negatív antigén koronavírusteszt mellett –be is oltakoztak a Johnson&Johnson egydózisos vakcinájával.

Így történhetett meg, hogy az idei kosárlabda-bajnokság legnagyobb számú közönsége, mintegy 5 ezer ember előtt vett villámrajtot az U-BT. A hazaiak két magasembereje, a bosnyák Andrija Stipanovic és a litván Donatas Tarolis - egymás között elosztva a pontokat - egy 10-0 rohammal jelezték szándékaikat. A vendégek első kosarát Broussard szerezte, majd egy újabb kosárcsere után 14-4-et mutatott az eredményjelző tábla. A CSM ezt követően elkezdte ledolgozni hátrányát, és a különbség megfeleződése (18-13) időkérésre kényszerítette Mihai Silvășant. A csapatok ezt követően fej fej mellett haladtak az első negyed végéig. (21-16)

A második negyed elején egy 5 pontos sorozattal a nagyváradiak kiegyenlítettek, de az U-BT ponterős játékosai – Stipanovic és Patrick Richard - ismét két támadásnyi különbséget dobtak össze. Az U most már nem tudott elhúzni, a CSM-nek a védelme is feljavult, így szünetre 38-35-nél mehettek a felek.

A második félidő kezdetén senki sem sejthette, ami a következő tíz percben történni fog. Az első „lövést” Justin Edwards sütötte el, majd sorra Tarolis háromszor  és Richards kétszer is betalált a hárompontos vonalon kívülről. A válasz nagyon soványka lett a vendégek részéről, így negyedet 28-11-re megnyerve az U-BT nagymértékben el is döntötte a mérkőzés kimenetelét. (66-46)

A már megnyert összecsapás se fogta vissza Tarolis játékkedvét, a litván végül 24 ponttal, 7 lepattanóval és 2 assziszttal lett a döntő MVP-je.

Lefújás után a a hazai játékosok a BT Aréna küzdőtermén együtt ünnepeltek szurkolóikkal, majd az aranyérmek és a bajnoki trófea átvétele után következhetett a hagyományos megmártózás a Szamosban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?