Férfi kosár: kijózanító vereséget szenvedett Bukarestben a Kolozsvári U-BT

Az első két, Kolozsváron lejátszott mérkőzés után senki se számított arra, ami szerda este történt Bukaresti Rapid–Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda-bajnokság elődöntőjének harmadik mérkőzésén: a fővárosiak 20 (!) pontos győzelemmel (106-86) vágtak vissza a Kolozsváron elszenvedett két nagyarányú vereségért. A három győzelemig tartó szériát az U-BT vezeti 2-1-re, a negyedik mérkőzést pénteken játsszák ugyancsak Bukarestben. Ha szükséges lesz, akkor a mindent eldöntő ötödik összecsapásra Kolozsváron kerül sor.

Senkinek se sikerült még az idei szezonban az a fegyvertény a bajnoki címvédő Kolozsvári U-BT ellen, amit a Bukaresti rapid megvalósított a bajnoki elődöntő harmadik összecsapásán: több mint száz pontot dobtak Mihai Silvășan csapatának.

Fotó: Kolozsvári U-BTA mérkőzés első percei nem vetítették előre a végős kimenetelt: az U-BT brazil légiósa, Leo Meindl szerezte a mérkőzés első kosarát, amire a házigazdák részéről Vaidas Kariniauskas és Alex Jeremics válaszolt. A kolozsváriak másik „latinoja”, Karel Guzman egy slam-dunkkal egyenlített 4-nél. Jeremic és Kariniauskas tripláival elhúzott a Rapid, de az U-BT - nemzetközi tapasztalatát is kihasználva – 13-nál ismét egyelített, majd Emanuel Cățe révén előnybe is került. A következő percek viszont a Rapidról szóltak, a vasutasoknál Alex Olah, Gîrbea és Bilinovac termelte a pontokat, a hazai csapat pedig kétszámjegyűre növelte előnyét. Az U-BT becsülettel küzdött, így az első negyed után 32-26-ot mutatott az eredményjelző.

Kasey Shepherd két kosarával indult a második negyed, az U-BT már csak egy labdabirtoklásnyira volt a Rapidtól. Olah tempója és Jeremic triplája után viszont ismét elhúztak a bordó mezesek. Az U-BT legjobbja ebben a játékrészben Cățe volt, de ő se tudta tartani a lépést a mindenhonnan betaláló rapidosokkal, akik szünetre 17 pontos előnnyel (58-41) mehettek.

A kolozsváriak nagyon motiváltan jöttek vissza a második félidőben, és több alkalommal is sikerült nekik bejönni tíz pont alá, de Nemanja Gordics és Sztefan Bircsevics kosaraira minden alkalommal jött válasz Kariniauskas és Olah részéről. Az utolsó negyed előtt 80-67 volt az állás.

A játék képe a negyedik felvonásban sem változott, az U-BT ez utolsó erőfeszítéssel még csavart egyet a védekezésén, de a Rapidnak ma lehetetlen pozíciókból is elsüllyedtek a labdák, így a végén 106-86-ot mutatott az eredményjelző tábla.

Tudor Costescu tanítványai ezzel a győzelemmel megúszták a „söprést”, és pénteken azért küzdhetlen, hogy visszavigyék a szériát Kolozsvárra.

A másik elődöntőben a Nagyváradi CSM 2-0-ra vezet a Nagyszebeni CSU ellen, ott a harmadik mérkőzést csütörtökön rendezik Nagyszebenben.

Férfi kosárlabda, elődöntők

  • Bukaresti Rapid – Kolozsvári U-BT 106-86, a három győzelemig tartó párharc állása 1-2
  • Nagyszebeni CSU – Nagyváradi CSM (csütörtök, 19: 00), a párharc állása 2-0 a Nagyvárad javára

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?