Kosárlabda-botrány: épp a váradiak elleni meccsre jár le Guzman eltiltása

Pénzbírság mellett négy fordulóra szóló eltiltással büntette a Román Kosárlabda-szövetség fegyelmi bizottsága Karel Guzmant, így a Kolozsvári U-BT Nagyváradon botrányt okozó kubai légiósa épp a Sebes-Körös-partiak elleni mérkőzésen léphet ismét pályára.

Guzman pályán kívüli viselkedését egyelőre nem szankcionálta a Román Kosárlabda-szövetség

A sportági szervezet közleményben hangsúlyozta, hogy zéró toleranciát mutat és elítél minden nemű erőszakos megnyilvánulást a sportpályán. „A Nagyvárad Arénában rendezett Nagyváradi CSM és a Kolozsvári U-BT közötti mérkőzésen történteknek nem volt közük a sportszerűséghez, ezért a fegyelmi bizottság elé terjesztettük a konfliktusos ügyet. A testület független, tagjai egykori kiváló válogatott játékosok, akiknek erkölcsi hitelessége elismert a hazai kosárlabdázásban. Miután áttanulmányozták a hivatalos jelentéseket, a videófelvételeket, és meghallgatták az érintett feleket, meghozták az ítéletet” – olvasható a szövetség honlapján.

Ez alapján Guzman – akit sportszerűtlen viselkedése miatt kiállítottak a március 18-i bajnoki mérkőzésen – 2500 eurós pénzbírság mellett négy fordulóra szóló eltiltást is kapott. Ebből egyet már az ítélet kihirdetése előtt letöltött, hiszen nem lépett pályára csapata Temesvár elleni mérkőzésén. Vasárnap este, a Kolozsvári U-BT által 89-67-re megnyert Dinamo elleni találkozó volt a sorban a második kihagyott összecsapása, így még a Konstanca és a Voluntari elleni meccseken lesz eltiltva. Ez azt jelenti, hogy épp a Nagyváradi CSM elleni kolozsvári meccsen térhet vissza a pályára április 7-én.

A Nagyváradi CSM és a Kolozsvári U-BT március 18-ai rangadóján  Guzman, mint beszámoltunk róla, kiállítása után egy fémdoronggal a kezében ment vissza a váradi arénába, hogy elégtételt vegyen az ellenfelein vagy az őt kiállító bírókon. Csapattársának, Andrija Stipanovicnak sikerült megfékeznie a feldühödött kubait, akit a Kolozsvári U-BT szerint a váradiak szándékosan provokáltak a mérkőzés előtt és alatt. A pályán kívüli tettéért ugyanakkor a Román Kosárlabda-szövetség most nem szankcionálta; a közlemény alapján egyelőre a rendőrségi eljárás lezárására várnak.

Megbüntették viszont a váradiakat is: a CSM másodedzője, Radovan Markovics ezer eurós pénzbírság mellett három fordulós eltiltást kapott, míg a játékosok közül Nikola Markovicsnak ezer eurós pénzbírság mellett két fordulót kellett kihagynia. A két klubot egyenként 2500 euróra bírságolták a történtek miatt.

A Román Kosárlabda-szövetség az ügyet a sporton belüli erőszak megakadályozását célzó országos tanács elé terjeszti, ugyanakkor soron következő igazgatótanácsi ülésükön megtárgyalják a fegyelmi szabályzatuk szigorítását célzó javaslatokat is.

Emlékezetes, hogy a Nagyváradi CSM visszaesőként mutatta be Guzmant és közleményben azt állították, hogy a kolozsváriak fenyegetőztek a meccs során. Mihai Silvășan, a Kolozsvári U-BT vezetőedzője szerint viszont a váradiak voltak azok, akik szándékosan provokálták a játékosát, a klub pedig lejárató kampányt indított az U-BT ellen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?