Férfi kosár Európa Kupa: legyőzte a Bresciát, kapaszkodik felfele a Kolozsvári U-BT

Fényes győzelemmel ünnepelte meg a Kolozsvári U-BT a klub fennállásának 103. évfordulóját a férfi kosárlabda 7Days Európa Kupa 5. fordulójában: az Egyetemisták 91-86-ra diadalmaskodtak a Germani Brescia csapata fölött.

Több mint 6 ezren látogattak ki szerda este a Szamos-parti BT Arénába, hogy megnézzék a Kolozsvári U-BT soron következő mérkőzését a 7Days Európa Kupa 5. fordulójában. Az Egyetemisták ellenfele az észak-olaszországi Germani Brescia volt.

Mindenképpen győznie kellett a Kolozsvári U-BT-nek szerda este, ha nem akart leszakadni az A-csoport középmezőnyétől. A 7Days Európa Kupa lebonyolítási rendszere szerint a tíz csapatos csoportokból 8-8 alakulat jut a nyolcaddöntőkbe, így az utolsó két hely elkerülése minden résztvevő elsődleges célja. A kolozsváriak 1/3-as mérleggel várták a Brescia elleni mérkőzést, amelyet egy győzelemmel beértek volna a tabellán.

A mérkőzés első két kosarát az U-BT brazil légiósa Leo Meindl szerezte, aki a három pontos vonalon kívülről süllyesztett el egy labdát. Ekkor még nem sejtettük, hogy az első félidőben valóságos tripla-csata alakul ki, az olaszok tizenkétszer, a kolozsváriak pedig hétszer találnak be 6,75 méteren túlról. Az olaszoknál Amedeo Della Valle és John Petrucelli remekelt ebben a műfajban, az első félidőt 3-3 triplával zárták. Míg az olaszok főleg a mesterlövészeikre számítottak, addig az U-BT a palán alatti területet „vette kezelésbe”, Emanuel Cățe és Sztefan Bircsevics minden lepattanót megszerzett. Az első negyed végén 21-21-et, a nagyszünetben pedig 49-51-et mutatott az eredményjelző tábla.

A szerző felvételeA második félidőre „előkerült” Andrija Stipanovic is, aki 6 pontjával és egy Karel Guzmannak kiosztott assziszttal vettette észre magát. Mihai Silvășan szorosan emberfogást rendelt el az olasz mesterlövészeknél, így azok a második félidőben már csak háromszor voltak sikeresek.

Az alig két hete érkezett boszniai szerb irányító Nemanja Gordics is egyre jobban érzi a csapatot, passzaiból David Sanders és Guzman is be-betalált, így az utolsó negyedet az U-BT 73-68-as vezetésről kezdhette el. Ezt az 5 pontos hátrányt a Brescia egy 7-0-s rohammal villámgyorsan ledolgozta, de egy hazai időkérés után Guzman egy triplával ismét talpra ugrasztotta a 6 ezer hazai szurkolót. David Cournooh erre 4 ponttal választolt és az olaszok ismét „mentek” 4 ponttal (76-80). Az U-BT foggal-körömmel harcolt minden labdáért, és egy 6-1-es rohammal visszavette a vezetést.

Kevesebb mint egy 1 perc volt hátra a talákozóból, amikor Gordics egy 2+1-es akcióval 87-83-ra növelte az U előnyét, de olasz időkérés után Gabriel egy triplával ismét szorossá tette az eredményt (87-86). Gordics keze nem remegett meg, amikor az olaszok a büntetővonalra küldték, nem így a Cobbinsé, aki mindkét büntetőjét kihagyta a következő olasz támadásnál, így az U-BT megszerezte második győzelmét a 7Day Európa Kupában.

A kolozsváriak a következő fordulóban a török Bursasporhoz látogatnak, a következő hazai mérkőzésük december 7-én lesz a csoportot vezető spanyol Joventut Badalona ellen.

7Days Európa Kupa, A-csoport, 5. forduló
Kolozsvári U-BT – Germani Brescia 91-86

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?