Férfi kosár BL: ki állítja meg idén a Kolozsvári U–BT-t?

Fotók: championsleague.basketball/Manases Sándor

Hárompontos győzelmet aratott a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a német MHP Riesen Ludwigsburg ellen kedd este a teltházas kolozsvári BT Arénában, és már csak egy győzelem választja el attól, hogy bejusson a május 6–8-án Bilbaóban megrendezésre kerülő Final Fourba.

Parázs hangulat fogadta a kolozsvári BT Arénában a csapatokat férfi kosárlabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, a Szamos-parti multifunkcionális csarnokot megtöltő 10 ezer néző által kreált hangorkántól az ember a saját gondolatát se hallotta. A Kolozsvári U-BT játékosai megdolgoztak ezért a biztatásért, ugyanis a selejtezőből, minden elvárást felülteljesítve jutottak el a Final Four kapujában. Ehhez „csak” a német MHP Riesen Ludwigsburg csapatát kellene kétszer legyőzni. Mihai Silvășan csapata a remek középdöntős teljesítményének köszönhetően pályaelőnyt élvez a németek ellen, így az első, és ha szükséges a harmadik összecsapásnak is a BT Aréna adott otthont.

Kedd este az első mérkőzést a vendégek kezdték jobban, az alacsony szerkezettel felálló Ludwigsburg szerezte az első pontokat Polas triplájával, amire azonnal jött a válasz Sztefan Bircsevicstől. Ami szembetűnő volt az első percekben, hogy a németek sokkal jobban lepattanóztak, mindkét palánk alatt rendre ők nyerték ezeket a párharcokat. Ennek (is) eredményeként az első percekben ők vezettek, az U-BT a 6. percben vette át először a vezetést, a csapatkapitány Patrick Richard triplája után a Ludwigsburg amerikai edzője  10–7-nél időt kért.

A játék újraindulása után Petrică (Richard beceneve – szerk. megj.) ugyanott folytatta, újabb hárompontost süllyesztett el a németek kosarában.  A Ludwigsburg két hasonló megoldással zárkózott fel, de a negyed végére befért még egy Elijah  Stewart tempó, és az Egyetemisták 18–13-nál mehetett felfrissülni, miközben a közönség mexikói hullámokkal szórakoztatta magát.

A második negyed első kosarát Stewart szerezte, majd Bircsevics  triplája után (24–17) jött az újabb német időkérés. A hazai nézők életét a játékvezetői brigád keserítette azzal, hogy egymás után két támadószabálytalanságot is befújtak Andrija Stipanovicnál, akit azonnal le is vett Silvășan. A gépezetbe homok került, a Ludwigsburg egy 6–0-s rohammal visszakapaszkodott a mérkőzésbe (24–23)

A kolozsvári kosárcsendet a Stipanovic helyére beállt Dustin Hogue törte meg, majd hosszú perceken keresztül fej fej mellett haladtak a csapatok.

A bírók elvesztették a meccset a kezükből, összevissza fújtak, amivel még jobban felhergelték az amúgy is felfokozott hangulatban levő közönséget. A szünet előtt láthattuk a meccs leglátványosabb megmozdulását, Brown feltette a labdát a „plafonra”, ahonnan Stewart alley ooppal akkorát zsákolt, hogy még Bilbaóban is csattant. Majd megigazította afróját…

Hárompontos hazai vezetésről indult a második félidő, amit a visszatérő Stipanovic tovább növelt. Jonah Radebaugh triplája állította meg az U jó sorozatát, de Guzman pillanatokon belül válaszolt. Az U-BT támadójátéka kicsit összekúszálódott, így a németek Simon tripláival ismét átvették a vezetést (47–49) Radebaugh három büntetőt dobhatott Guzman faultja után, és a Riesen már öt ponttal is vezetett (47–52). A kolozsvári kosárcsendet Brandon Brown törte meg egy 2+1-es akcióval, majd színre lépett Hogue. Az amerikai izmomebmer elkezdte megnyerni a palánk alatti harcokat és a ponttermelésben is besegített. Richard büntetője után eggyel vezetett az U, de a negyed végét jelző sípszóra Simon visszavette a vezetést (55–56)

A negyedik negyed elején a németek  Patrick és Polas tripláival a meccs legnagyobb különbségével vezettek. Silvășan nem akarta kiengedni a meccset a kezéből, időt kért és megnyugtatta játékosait. Brown NBA-távolságról elereszett hárompontosa után „leszakadt a tető” a csarnokban.

Brown egyre jobban érezteti jelenlétét, végigfutott a pályán és feltette a labdát

62–65-nél a németeken a sor, hogy időt kérjenek, de nekik nem sikerült olyan jól a tanácskozás, mint pár perccel korábban a hazaiaknak, a tanácskozás után egy újabb Brown triplával egyenlítettek az Egyetemisták. Ezután 2 percen keresztül valóságos triplafesztivált láthatott a közönség, Happ, Richard, Simon, Bircsevics is pontosan célzott.

A Ludwigsburg 71–68-nál, a Kolozsvár 74–73-nél kért időt. Az utolsó kosár a Bircsevicsé volt 35 másodperccel a vége előtt, a hazaiak ezt követően eredményesen védték meg a 3 pontos előnyüket.

A 76–73-as hazai győzelmet jelző végső dudaszóra „felrobbant” a csarnok.

A Kolozsvári U-BT ezzel a győzelmével érvényesítette pályaelőnyét és úgy utazhat jövő szerdán Németországba, hogy egy esetleges győzelemmel megválthatja jegyét a május eleji bilbaoi Final Fourra.

Kolozsvári U-BT – MHP Riesen Ludwigsburg 76-73 (18-13, 19-21, 18-22, 21-17)
BT Aréna: 9 887 néző
Kolozsvári U-BT: Karel Guzman (12), Brandon Brown (12), Andrija Stipanovic (6), Sztefan Bircsevics (13), Dustin Hogue (8), Elijah Stewart (11), Patrich Richard (14)  
MHP Riesen Ludwigsburg: Jordan Hulls (9), Jacob Patrick (6), Justin Simon (14), James Woodard (6), Jonah Radebaugh (16), Yorman Polas (6), Jonas Wohlfarth-Botterman (5), Ethan Happ (11)

Kapcsolódók

Kimaradt?