Férfi kosár BL: az Oostende sem tudta útját állni a Kolozsvári U-BT menetelésének

Tiszteletet és félelmet gerjeszt ellenfeleiben az idei szezonban a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapat, amely az összes sorozatot beleszámítva (román bajnokság, Román Kupa, Szuperkupa és Bajnokok Ligája) 32-1-es mérleggel büszkélkedhet. A legutóbbi strigulát a győzelmek oldalán hétfő este húzták be az Egyetemisták, amikor a BL K-csoportjában 86-75-re legyőzték a belga bajnok Filou Oostende csapatát.

Már az európai kosárlabda sokat látott és megélt szakírói is felkapták a fejüket arra, amit az idei szezonban a Kolozsvári U-BT művel a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában. A sorozat honlapján több hízelgő cikk is megjelent az Egyetemistákról, a legújabbat hétfő este, a Filou Oostende elleni középdöntős összecsapás után tették közzé. Ebben külön kiemelték, hogy az U-BT veretlen mérleggel (17-0) vezeti a hazai bajnokságot, 4 győzelmet könyvelt egy a Román Kupában, megnyerte a Szuperkupát, és a BL selejtezőjében, csoportkörében és középdöntőjében eddig 10-1-es eredeménysort produkált, az egyetlen vereséget a Hapoel Holon otthonában szenvedte el.

Fotó: championsleague.basketballHétfő este a belga bajnok Filou Oostende tapasztalhatta meg a Kolozsvári U-BT erejét, a koronavírus járvány miatt 30 százalékos kihasználtsággal megnyitott BT Arénában, ahol a 3500 fős „telt ház” pokoli hangulatot teremtett.

Mihai Silvășan, a Kolozsvári U-BT edzője Brandon Brownt, Patrick Richardot, Karel Guzmant, Sztefan Bircsevicset, Andrija Stipanovicot nevezte a kezdő ötösbe. A belgáknál Phil Booth, Dusan Djordjevics, Levi Randolph, Pierre-Antoine Gillet és Amida Brimah kapott bizalmat Dario Gjergjától.

A feldobás után a labda Brownhoz került, aki egy triplával juttatta vezetéshez csapatát. Erre jött is a gyors válasz Gillet-től, majd Stipanovic és Bramah közelharcát láthatta a közönség a gyűrű alatt. Az első negyedben Brandon Brown további három alkalommal is megcsillogtatta mesterlövészi képességeit, a BL decemberi MVP-je az első 10 percben 4/5-ös hatékonysággal dobta a triplákat. A kolozsváriak nem tudták leszakítani az Oostendét, a belgák tapadtak, az első negyed 26-24-es állásnál ért véget.

A pontgazdag első negyed után a második játékrész különösen szegényes lett, a csapatok szorítottak egyet védekezésükön, egyre nehezebben tudtak dobásig jutni a játékosok. Bircsevics távoli dobása törte meg a jeget, majd Brown látványos blokkot mutatott be 30-26-nál. Néhány percnyi aszály után Richard középtávoli dobása akadt be a belgák gyűrűjébe.

Silvășan a második negyed hajrájában kétszer is szükségét érezte annak, hogy belenyúljon a meccsbe, időkérésekkel tördelte meg az Oostende lendületét, de így is 37-37-es állásnál mehettek szünetre a felek.

A második félidőt Djordjevics távoli dobása nyitotta. Most sem maradt el Stipanovic és Brimah birkózása a gyűrű alatt, most a bosnyák center került ki győztesen és tett két pontot csapata neve mellé. Gillet és Booth tartotta pakliban a belgákat, akik  48-49-nél a vezetést is átvették, de Bircsevics újabb triplája ismét az U-BT oldalára billengette a vezetést.

Ekkor szintet lépett az U. Ehhez pedig az is kellett, hogy Patrick Richard kiszolgálása után Elijah Stewart alley-oop-ja felrobbantsa a csarnokot. A kolozsváriak malagai hősének percei következtek, Stewart betöréseivel nem tudtam mit kezdeni Gjergja tanítványai (55-49). A belga mester időt kért, ez hasznosnak bizonyult, ugyanis az Oostende meg tudta állítani az U 7-0-s rohamát, sőt ismét közelebb tudott lopódzkodni. Az utolsó negyed előtt 59-56 volt az állás a vörös sapkások javára.

Stewart lendülete nem akadt meg, az ő kosara nyitotta meg az utolsó játékrészt. Tettestársa, Brandon Brown is könnyedén áthatolt belga védelmen és a palánk segítségével mattolta a belga védelmet. Gjergja újabb időkérése már nem segített, Brown ismét felfedezte a távoli dobás örömét és a mérkőzés során először a különbség kétszámjegyűre nőtt. (67-56).

A belgák még megindítottak egy utolsó felzárkózási próbálkozást, de az U is megmutatta, hogy a meccset a védelem nyeri meg. Az utolsó percekben sok hibás dobás volt mindkét oldalon, de egyenlően elosztva, így a különbség is maradt kétszámjegyű. (86-75)

Újabb győzelmével  az U-BT megerősítette vezető helyét a K-csoport élén. A kolozsváriak következő mérkőzése március 3-án lesz a Kijevben a Prometey ellen.

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája, K-csoport
Kolozsvári U-BT–Filou Oostende 86-75
Prometey-Unicaja Malaga (kedd, 19 óra)

Kapcsolódók

Kimaradt?