BL: megszakadt a Kolozsvári U-BT hazai győzelmi sorozata

Tizenhat pontos győzelmet (70-86) aratott a spanyol Unicaja Malaga kedd este a Szamos-parti BT Arénában a Kolozsvári U-BT ellen a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája K-csoportjában. Az andalúziai csapat ezzel a sikerével megelőzte a tabellán kolozsvári riválisát.

Az ukrán Prometey visszalépésével három csapatosra zsugorodott a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája K-csoportja, így a két továbbjutó helyért három csapat, a spanyol Unicaja Malaga, a belga Oostende és a Kolozsvári U-BT küzd meg. Az Egyetemisták számára kellemetlen fordulat volt a Prometey visszalépése, ugyanis törölték az ukránok elleni eredményeket: az U-BT esetében egy idegenbeli győzelmet, az Unicaja Malaga esetében pedig egy idegenbeli vereséget.

Kedd este épp ez a két csapat mérkőzött meg egymással a Szamos-parti BT Arénában. Mint írtuk, a K-csoport első fordulójában az U-BT szenzációs győzelemmel tért haza Spanyolországból, ami edzőváltást és a légiósok zömének lecserélését váltotta ki Malagában.

A spanyolok játéka azóta jelentősen feljavult, így joggal remélhették, hogy sikerül visszavágni Kolozsváron. Másfelől Mihai Silvășan csapata az idei szezonban még nem kapott ki hazai pályán, és egy újabb győzelemmel bebiztosította volna első helyét a tabellán.

A járványügyi korlátozások utolsó napján közel 4000 fős „telt ház” fogadta a csapatokat a BT Arénában, ahol az Unicaja azonnal magához ragadta a kezdeményezést, a meccs első 5 pontját a francia Axel Bouteille jegyezte. Patrick Richard triplája és Brandon Brown tempódobása után egálra állt a meccs, de a spanyolok ezután visszavették a vezetést Guerrero és Diaz palánk alatti kosaraival.

Szembetűnő volt, hogy a vendégek mennyire felkészültek az U-BT-ből, a hazai csapat leglabdabiztosabb játékosát, Brandon Brown-t „vették ki” percekre a játékból. A kolozsváriak ennek ellenére kapartak becsülettel, Stefan Bircsevics triplái és Dustin Hogue erőszakos centerjátéka is kellett ahhoz, hogy az első negyed végén csak 17-23-ra menjen az Unicaja.

A második negyed főszereplője egyértelműen Elijah Stewart volt. Az amerikai légiós rendkívül képzett játékkal rukkolt elő, közelről, a büntetővonalról, féltávról és távolról is betalált, munkájának köszönhetően az U-BT 35-34-nél először vette át a vezetést. Egy újabb triplája és Bircsevics két pontos kosara után az U-BT 7 pontos előnyre tett szert, amit a nagyszünetig az Unicaja egy 6-0-s rohammal egy pontosra csökkentett. (42-41)

A második félidőt is a spanyolok kezdték jobban, az NBA-ből érkezett Cameron Oliver elkezdett megdolgozni a pénzéért. Karel Guzman még egyenlíteni tudott 48-nál, majd Richard 56-nál, de ezt követően már csak futott az eredmény után az U.

A mérkőzés az utolsó negyedben dőlt el, a Malaga triplái ólmot öntöttek a hazaiak lábába, Oliver és Brizuela jeleskedett ezen a téren. Az U nem adta meg magát, Brown és Stewart kosarainak köszönhetően ismét csak egy támadásnyi (63-66) volt a két csapat közötti különbség. Fotó: championsleague.basketball/Manases SándorEkkor következett a mérkőzés kulcsjelenete, Oliver 3+1-es akciója után Bouteille is elsüllyesztett egy hárompontost, és a mérkőzés során először kétszámjegyűre nőtt az Unicaja előnye. (63-73). Innen már nem volt visszatérés, a spanyolok végül 70-86-ra nyertek Kolozsváron. Tizenhat pontos sikerükkel „semlegesítették” az első fordulóban elszenvedett 6 pontos vereségüket, jobb direkt eredménnyel átvették a vezetést a K-csoport élén.

A csoportban 2 mérkőzés maradt még hátra, előbb az Unicaja Malaga, majd a Kolozsvári U-BT látogat a belga Filou Oostende otthonába. A jelenleg 0/2-es mérleggel rendelkező belgáknak akkor van esélyük elcsípni a továbbjutás jelentő két hely valamelyikét, ha mindkét ellenfelüket két vállra fektetik. Az U-BT már március 16-án – játék nélkül - továbbjuthat a csoportból, ha az Unicaja nyerni tud Belgiumban, ugyanis így a spanyolok amellett, hogy megnyernék a csoportot a Filou továbbjutási esélyeit is lenulláznák. Másfelől, ha a belgák nyernek a Malaga ellen, akkor március 22-én az U-BT-nek a csoportelsőség is meglehet egy idegenbeli sikerrel.

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája, K-csoport

  • Kolozsvári U-BT–Unicaja Malaga 70-86

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?