Férfi kosár BL: folytatódik a tündérmese, negyeddöntőben a Kolozsvári U-BT

Fotó: championsleague.basketballCsoportját megnyerve első helyről kvalifikálta magát a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe a Kolozsvári U-BT, amely kedd este magabiztos játékkal győzte le (85-74) idegenben a belga bajnok Filou Oostendét. Az Egyetemisták pénteken tudják meg, hogy kivel játszanak a bilbaoi Final Four-ba jutásért.

A Filou Oostende elleni mérkőzés kimenetelétől függően első, második vagy harmadik helyen is zárhatta a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája K-csoportját a Kolozsvári U-BT: a győzelem első, a 6 pontnál kisebb vereség második, a 16 pontos vereség pedig harmadik helyet és kiesést jelentett volna az Egyetemisták számára. Joggal tartott Mihai Silvășan a belga bajnoktól, ugyanis az Oostende egy héttel korábban egy 22-1es utolsó negyeddel kiütötte azt az Unicaja Malagát, amelyet Kolozsvárról győztesen távozott.

Ilyen előzményekkel, számításokkal kezdődött meg a Filou–U-BT mérkőzés az oostendei Versluys dôme-ban, ahol a „zenei aláfestést” az a mintegy 30 kolozsvári szurkoló teremtette meg, akik elkísérték csapatukat Belgiumba. A fekete-fehérek tökéletes kezdése ólmot öntött az Oostende játékosainak lábába, az U-sok, elsősorban a csapatkapitány Patrick Richard és Sztefan Bircsevics tripláival pillanatok alatt elhúztak: 2-12, 6-23, majd a negyed végére 12-31 volt az állás. Ide tesszük „szájtátni” a negyedet lezáró, dudaszóra elsüllyedt Richard-triplát.

A második negyedre mintha magára talált volna a házigazda csapat, az első három percben itt is, ott is felváltva születtek a kosarak, így a különbség 20 pont körül maradt. Nagyszünetre egy iciri-picirit faragott ebből az Oostende, köszönhetően annak is, hogy Kuti Nándor időntúli büntetői közül egy se ment be (34-50)

A harmadik negyedre egy nagyon motivált Oostende futott ki, a házigazdák egy 7-0-s rohammal kényszerítették Silvășant arra, hogy kivegye első time-outját. Az U-BT első, második félidei pontjait Brandon Brown szerezte, de azonnal jött a tripla-válasz Jantunen részéről, is az első félidei különbség nagyjából el is fogyott (45-51). A kolozsváriak „felcsavarták” védekezésüket”, így a pontok sokkal lassabban gyűltek az eredményjelző táblán, amely a harmadik negyed végén 59- 67-et mutatott az U-BT javára.

A vendégek az utolsó negyedben nagyon taktikusan elkezdtek az idővel is játszani, támadásaikat a 24 másodperces határig vinni, ezzel is akadályozva a Filou Oostende visszakapaszkodását a mérkőzésbe. A harmadik negyedbeli forcing sokat kivett a belgákból, akik a végjátékra elvesztették hidegvérüket, így az U 2 perccel a vége előtt ismét 9 pontra növelte előnyét. Ez megtörte az Oostende hitét, hiszen nekik minimum 6 ponttal kellett volna győzniük a továbbjutásért. 2 perc alatt 15 pontos hátrányt ledolgozni egy olyan csapat ellen, mint az U-BT volt a lehetetlenség határát súrolja, így az Egyetemisták már továbbjutásukat ünnepelték, amikor Elijah Stewart két büntetőjének értékesítésével beállította a 74-85-ös végeredményt.

A meccs legjobbja Patrick Richard volt, a csapatkapitány 17 pontot, 6 gólpasszt és 5 lepattanót tett bele a közösbe. Állandó tettestársa, Andrija Stipanovic sem maradt le sokkal, a bosnyák center 16 pontot, 4 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett. Sztefan Bircsevics neve mellé összesen 13 pontot, 3 gólpasszt és 2 lepattanót írhattunk. Ugyancsak kétszámjegyű  volt Dustin Hogue pontjainak száma is: az amerikai erőcsatár 12 ponttal, 3 lepattanóval és 2 gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

A Filou Oostende elleni győzelem után a Kolozsvári U-BT  az első helyen végzett a K-csoportban az Unicaja Malaga előtt. Az Egyetemisták a másik három csoport második helyezettje közül kapnak ellenfelet a negyeddöntőben. A belgiumi győzelmüknek köszönhetően pályaelőnnyel indulnak a két megnyert meccsig tartó párharcban. A negyeddöntők sorsolására pénteken, március 25-én kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?