Férfi kosár BL: véget ért a Kolozsvári U-BT tündérmeséje

Eljutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjének kapujáig, de nem tudott átlépni rajta a Kolozsvári U-BT, amely a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen – fergeteges hangulatot teremtő 10 ezer szurkolója előtt – 73-79-re kikapott az MHP Riesen Ludwigsburg csapatától.

Nincs beszédesebb adat annál, hogy mekkora várakozás előzte meg a Kolozsvári U-BT-MHP Riesen Ludwigsburg férfi kosárlabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének harmadik mérkőzését, mint hogy a 10 ezer néző befogadására alkalmas Szamos-parti BT Arénában rendezett összecsapásra félóra alatt elfogyott az összes belépő.

Az Egyetemisták az idei BL tündérmeséjét „írták” eddigi a teljesítményükkel, a selejtezőből érkezve jutottak el oda, hogy egy győzelemre vannak a május 6-8-án Bilbaóban sorra kerülő Final Four-tól. Ehhez „csak” az MHP Riesen Ludwigsburgot kell még legyőzni…

Fotó: championsleague.basketballA hangulatra már a kezdő sípszó előtt se lehetett panasz, a lelátótól több ezer pénztárszalag repült a küzdőtérre.

A tét mindkét csapatra rányomta bélyegét, az első kosárra több mint egy percet kellett várni, Hulls lay-upja jelent meg elsőként az eredményjelző táblán. A másik oldalon Sztefan Bircsevics hasonló megoldásal válaszolt. A nézők nyomását Jonah Radebaugh érezte elsőként, amikor három büntetőjéből egyet se tudott bedobni.

A németek ez alkalommal is eredményesen alkalmazták csapdákra épülő védekezésüket, az U irányítója, Brandon Brown egymást követő támadásoknál sem tudta megjátszani csapattársait. A negyed közepétől a vendégek egy pár pontos előnyre tettek szert, amit meg is tartottak. (11-16)

A 13. percben Radebaugh triplája után,  14-21-es állásnál Mihai Silvasan időt kért, mert érezte, hogy meg kell állítani a németek lendületét. Továbbra is akadozott az U támadójátéka, miközben a Ludwigsburg nem túl látványos, „iparos” kosarakkal” tartotta, növelte előnyét. Amikor 11 pontosra nőtt a Riesen előnye, Silvasan ismét magához hívta tanítványait.

Egy perccel a szünet előtt már 15 ponttal (20-35) vezettek a németek. Ezt megelőzően a kolozsvári kispad megpróbált nyomást gyakorolni a játékvezetőkre, úgy érezve, hogy több egymást követő akcióknál a vendégeknek fújt a brigád. Hiábavaló kísérlet volt, a kispad kapott egy technikait, és 23-37-es állásnál a Ludwigsburg féllábbal már Bilbaóban érezhette magát.

Teljesen más kezdéssel rukkolt elő az U-BT a második félidőben, alig egy perccel a játék újraindulása után Sztefan Bircsevics két triplájával már csak -8 volt az Egyetemisták hátránya. (29-37) Patrick edző időt kért, és a németek ismét felhizlalták vezetésüket 14, majd 16 pontra. (31-47)

Újabb kolozsvári időkérés után is a németeknek ment jobban, bár egy-egy fellángolása volt az U-nak is. Tizennégy perc alatt mínusz 19-ről csodaszámba megy a fordítás, és ez különösen igaz egy olyan csapat ellen, mint a Ludwigsburg, amelynek épp a gyilkos védekezés az erőssége.

A harmadik volt az első negyed, amit a vendégek nem nyertek meg, 19-19-es részeredmény azt jelentette, hogy az utolsó tíz percet 14 pontos előnyről kezdte meg a német alakulat.

A különbség sehogy sem akart csökkenni, miközben a percek fájdalmasan fogytak. Hat perccel a vége előtt hosszú idő után csökkent tíz alá a hátrány, majd egy labdaszerzés után Brown lay-upjával lopakodott közelebb a az U-BT. (51-57)

Két tükör-akciót láthattunk a két palánk alatt, amelynek főszereplői kubaiak voltak: előbb Yorman Polas Bartolót faultolták triplakisérlet közben és a kolozsvári kispad reklamálása miatt, Radebaugh négy büntetőt dobhatott. Hármat értékesített. A másik oldalon Karel Guzman hasonló pozícióból kapta meg a három büntetőt és a nézők nyomására a német kispad is megkapta a technikait. Itt mind a négy elsüllyedt, és a különbség már csak hat pont volt.

Silvasan megkapta harmadik technikaiját is, ezért az utolsó két percet Milorad Perovics másodedző meccselte le. Másfél  perccel a vége előtt ismét visszajött az U -7-re (63-70) Guzman egy büntetőt bedobott ugyan, de 45 másodperccel a vége előtt Simon zsákolásával 64-72-re módosult az eredmény. Nehéz, nagyon nehéz innen fordítani.

A végjátékban hiába helyezett nyomást a kolozsvári közönség a büntetőző németekre, a Ludwigsburg játékosainak kötélből volt az idege.

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő
Kolozsvári U-BT – MHP Riesen Ludwigsburg 73-79 (11-16, 12-21, 19-19, 31-23)
BT Aréna: 10 000 néző
Kolozsvári U-BT: Karel Guzman, Brandon Brown, Kuti Nándor, Stefan Grasu, Andrija Stipanovic, Sztefan Bircsevics, Dustin Hogue, Elijah Stewart, Patrick Richard, Luca Colceag
MHP Riesen Ludwigsburg:  Jordan Hulls, Jacob Patrick, Justin Simon, James Woodard, Jonah Radebaugh, Yorman Polas Bartolo, Jonas Wolfharth-Bottermann, Tremmell Darden, Ethan Happ

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?