Férfi kosár Európa-kupa: a Kolozsvári U-BT kiütéses vereséget mért a szlovén bajnokra

Megszerezte első győzelmét a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda 7Days Európa Kupában, az A-csoport 2. fordulójában a szlovén bajnok Cedevita Olimpija Ljubljana hajtott fejet a Szamos-parti BT Arénába.

Az idei szezonban először láthatták élőben kedvenceiket a kosárlabda kolozsvári szerelmesei, a szlovén bajnok Cedevita Olimpija Ljubljana elleni találkozóra mintegy 5 ezren váltottak jegyet. A 7Days Európa Kupa A-csoportjának 2. fordulójában sorra kerülő találkozón mutathatta meg tudását a csapat több  új igazolása: a brazil válogatott Leo Meindl, a Spanyolországból „repatriált” Emanuel Cățe, valamint a két amerikai légiós, Victor Sanders és Jordan Taylor.

A szerző felvételeAz első negyedben villámrajtot vettek Mihai Silvășan tanítványai, Sztefan Bircsevics tripláival, Leo Meindl betöréseivel, valamint Emanuel Cățe ponterős palánk alatti játékával elhúzott az U-BT. A  vendégeknél Josh Adams pontjai „kozmetikáztak” az eredményen, de a dudaszóra elsüllyesztett Patrick Richard triplával kétszámjegyűre nőtt (28-17) az U-BT előnye.  

A szlovének mentségére nem szabad elhallgatnunk, hogy a koronavírus felütötte a fejét csapatukban, négy játékosukat el se tudták hozni Kolozsvárra.

A második negyedben a második kolozsvári szezonjára visszatérő kubai válogatott Karel Guzman erőszakossága, valamint az immár tiszteletbeli kolozsvárinak számító Andrija Stipanovic lefordulásaival tartotta, sőt növelte a különbséget az U-BT. Egy villámgyors ellentámadást Bircsevics zsákolása zárt le, és a kolozsváriak már 17 pontra növelték előnyüket (40-23). A szlovén edző időkérése és hisztije se segített csapatán, a hazaiak a 18. percben Stipanovic lay-up-jával már húsz ponttal vezettek. (44-24)

A szünetig ebből kicsit még szépített a Ljubljana, a második félidő 48-31-ről indult.

Az U-BT a szünet után se állította le a motorokat, így a különbség seperc alatt ismét húsz fölé, majd harminc fölé kúszott. A szlovénok nem dobhatták be a törülközőt, de nagyon fájhatott.

Mihai Silvășan egyre többet cserélt, így a Ljubljanának sikerült egy kicsit közelebb lopóznia, Edo Muric triplája és Rok Radovic büntetője után -20-ra jöttek fel (66-44). Egy újabb 5-0-s szlovén roham azt jelentette, hogy a Cedevita Olimpija megnyerte a harmadik negyedet 20-22-re, és a különbség már "csak" 15 pont volt a két csapat között az utolsó negyed előtt.

Szemmel láthatóan megakadt az U-BT támadójátéka, az elégedetlenség moraja futott végig a csarnokon, hiszen a kosárlabda történetében már volt példa -29 pontos hátrány ledolgozására. 68-57-nél a kolozsvázi kispad időt kért, és a tavalyról összeszokott ötössel futott neki a végjátéknak. Továbbra is a szlovéneknek ment jobban a kosárgyártás, a 33. percben már csak tíz pont választotta el a feleket (70-60).

JOsh Adams triplájára jött Meindl palánk alatti, majd Guzman palánk fölötti kosara, így 77-66-nál a szlovén edző időt kért. Fotó: U-BT/Manases SándorMivel közben egyet reklamált is Bircsevics dobhatott egy büntetőt. A következő szlovén támadást az U kivédekezte és a meginduló kolozsvári ellentámadást a szlovénok csak sportszerűtlen módszerekkel tudták megállítani: Guzman is dobhatott két büntetőt. 79-66

Négy és fél perccel a vége előtt a szlovénok reményeit a negyedik tripláját elsüllyesztő Bircsevics oszlatta szét,  82-66.

Aaron Harrisont a három pontos vonalon kívül faultolta Guzman, és az amerikai egyet se hibázott el büntetőiből. Pár másodperccel később a tripla is összejött neki, így a különbség ismét 10 pontra csökkent. (84-74)

Guzman elkezdett nagyon erőszakosan védekezni Harrisonnál, de másik oldalon is turn overt erőszakoltak ki a szlovénok. 77 másodperccel a vége előtt Bircsevics már 22 pontnál járt újabb büntetőjével és mivel Alen hárompontos kísérlete nem süllyedt el a mérkőzést feladta a Ljubljana. Meindl és Taylor kosaraival, majd Bircsevics büntetőivel ismét ellépett az U-BT és végül 18 pontos győzelemnek (94-76) örülhetett a BT Aréna közönsége. Fotó: U-BT/Manases Sándor

7Days Európa-kupa, A-csoport, 2. forduló

  • Kolozsvári U-BT-Cedevita Olimpija Ljubljana 94-76 (28-17, 20-14, 20-22, 26-23)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?