Férfi kosár Európa Kupa: kikapott Badalonában, kiesett a Kolozsvári U-BT

Fotó: Joventut BadalonaA múlt heti, Fruit Extra Bursaspor elleni győzelemmel életben tartotta továbbjutási esélyeit a férfi kosárlabda Európa Kupában a Kolozsvári U-BT, de ahhoz, hogy a végelszámolásánál is ott legyen a továbbjutó csapatok között, Mihai Silvășan tanítványainak feltétlenül győzniük kellet volna kedd este a 16. fordulóban a Joventut Badalona csarnokában.

Az Egyetemisták dolgát rendkívül megnehezítette, hogy három alapember is kiesett a rotációból, Karel Guzman, Andrija Stipanovic és Kasey Shepherd se állt Mihai Silvășan rendelkezésére. Ilyen körülmények között improvizálnia kellett az U-BT szakmai stábjának, amely az első perctől a pályára küldte az alig 16 éves Szentkuti Ákost. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum 10. osztályos diákja egy triplával hálálta meg a bizalmat, ezzel a kosárral az U-BT 3-2-re vezetett. Leonardo Meindl további négy pontot „pakolt” az eredményjelzőre a csapatot elkísérő mintegy száz kolozsvári szurkoló nagy örömére. Ante Tomic és Joel Parra két tempójára, Sztefa Bircsevics zsákolása és Patrick Richard hárompontosa formájában válaszolt az U-BT, és vendégek 12-6--re vezettek. Kyle Guy és Pau Ribas is bemelegedett, kettejük tripláival egy pontosra apadt az U-BT vezetése, majd Guillem Vives pontjaival már a Joventut vezetett. Emanuel Câțe kosara volt az első negyed utolsó találata, így a vendégek 22-21-es vezetésnél mehettek tanácskozni. 

A második negyedet Meindl nyitotta a palánk alól szerzett kosárral, amjd Nemanja Gordics is betalált. Simon Birgander triplája, valamint Guy és Ellenson pontjai tartották meccsben a Badalonát, amely pár percen belül már el is húztak az eredményjelző táblán. A katalán alakulatnak nagyon összejöttek a nagyszünet előtti percek, 12-0-s rohamoknak köszönhetően 51-40-es vezetésnél mehettek pihenni.

A második félidő első kosara Guy nevéhez fúződik, triplájával már +14 volt a Joventut előnye. Jalen Jones büntetőire Birgander és Parra replikázott, és a difi +16-ra nőtt. Patrick Richard, az U-BT csapatkapitánya különös ambícióját táplálhatta az is, hogy a 2017-2018-as szezonban a katalán csapat mezében szerepelt, így Meidl triplája után az ő percei következtek, kosarainak köszönhetően a különbség ismét tíz pont alá esett. Jones is besegített a felzárkózásban, majd Richard újabb kosara után az U-BT is „megérkezett” (56-59). A vendégek jól sorozatát Tomic törte meg, és a Joventut ismét elhúzott. A harmadik negyed utolsó kosarát Gordics szerezte, így a mindent eldöntő utolsó tíz percet -9-es hátrányból kezdte az U-BT (68-77)

Az utolsó negyed rémálomszerűen alakult a vendégek szemszögéből, elég csak rátekinteni a részeredményre (27-13), ahhoz, hogy képet kapjunk a pályán történtekről. Magyarázat lehet a „kipukkadásra” az is, hogy három alapemberére nem számíthatott a csapat, így a többiekre nagyobb teher jutott, és a végére elfáradtak, de a lényegen ez nem változtat, a Joventut Badalona 104-81-re megnyerte a mérkőzést és ezzel végleg eloszlatta az U-BT továbbjutási reményeit. A csapat azárt megkapta a jól megérdemelt tapsot az utazást vállaló szurkolóktól.

Az U-BT legjobbja Jalen Jones volt 16 ponttal. Őt Patrick Richard és Leo Meindl követte egyenként 15 ponttal. Emi Cățe 14 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott. A kolozsváriak a következő, 17. fordulóban hazai pályán fogadják az A-csoport első helyén álló Prometey csapatát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?