Férfi kosár Európa Kupa: a tavalyi döntős Bursát legyőzve tartotta életben esélyeit a Kolozsvári U-BT

A szerző felvételeFontos győzelmet (87-83) aratott a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda 7Days Európa Kupa 15. fordulójában, az Egyetemisták szerda este a Szamos-parti BT Arénában a tavalyi döntős Frutti Extra Bursaspor elleni sikerükkel tartoták életben – matematikai – továbbjutási esélyeiket.

Több mint 5700-an látogattak ki szerda este a Szamos-parti BT Arénába, hogy megnézzék és bíztassák kedvenceiket a 7Days Európa Kupa 15. fordulójában, a Kolozsvári U-BT úgy lépett pályára, hogy matematikai továbbjutási esélyei életben tartásához feltétlenül nyernie kellett a tavalyi döntős Frutti Extra Bursaspor ellen. Mihai Silvășan csapata a törökök elleni összecsapás előtt 4/10-es mérleggel az A-csoport 9. helyét foglalta el, egy siker ugyan nem jelentene előrelépést a táblázatban, de csökkenne a hátrány az utolsó, továbbjutást biztosító 8. helyen álló Bursával szemben.  

A mérkőzés első kosarát Onuralp Bitim szerezte, de a másik oldalon Patrick Richard válaszolt egy hárompontossal. Dave Dudzinski dobására ismét a kolozsváriak csapatkapitánya válaszolt. Kasey Shepherd kiváló védekezésének, valamint Emanuel Cățe és Leonardo Meindl ponterős játékának köszönhetően az U-BT 12-6-ra elhúzott. A vendégeknek sikerült négy pontra felzárkózniuk, de Jalen Jones és Richard két triplát is bevágott, Dusan Alimpijevics pedig kikérte második time-outját a mérkőzésen. A negyed vége felé a törökök kihasználták, hogy az U-nál már kigyűlt az öt csapathiba és emiatt a büntetővonalról szerzett kosarakkal kicsit faragni tudtak hátrányukból (24-18). 

A második felvonás elején Karel Guzman gyorsan négy pontot szerzett, majd Bitim talált be távolról, de Jones ugyanígy válaszolt, így a fekete-fehérek ismét tíz pontra távolodtak el: 31-21. Hat perccel a második negyed vége előtt a Bursa triplájára Sztefan Bircevics a büntetővonalról ugyanannyi pontot szerzett, ezzel megakadályozva az ellenfél visszatérési kísérletét. A félidő utolsó percében az „Egyetemisták” két hármast is bevágtak, köztük egyet a dudaszóra Shepherd révén, így az U-BT 12 pontos előnnyel vonulhatott az öltözőbe: 49-37.

A második félidőt remekül kezdte Bitim, zsinórban hét pontot szerzett, Mihai Silvășan pedig azonnal időt kért. A tanácskozás eredményesnek bizonyult Cățe a palánk alúl talált be, de a Bursa elkezdte jobb mutatókkal dobni a triplákat, és négy pontra csökkentette hátrányát.

Nemanja Gordics percei következtek, aki zsinórban öt pontot süllyesztett el a vendégek kosarában, majd Richard is betalélt távolról, így az U-BT előnye ismét 12 pontra nőtt.

A törökök igyekeztek, de a házigazdának mindenre volt válasza, így az utolsó negyed tíz pontos hazai vezetésről (68-58) indult. 

Ez a játékrész a Bursának indult jobban, a törökök egy 7-0-s rohammal nyílttá tették a mérkőzést, ezért aztán Silvășan időt kért. A kolozsvári kosárcsendet Bircevics triplája törte meg, majd Guzman lemásolta csapattársát, így a különbség pillanatokon belül ismét 9 pontra nőtt. Egy újabb török időkérés után Aubrey Dawkins hárompontosa „indította el” a Bursa újabb 9-3-as run-ját, aminek végén egálra hozták a meccset. Kevesebb mint 50 másodperccel a vége előtt Guzman szerzett hárompontost, Richardot pedig faultolták és a büntetővonalra küldték, két dobásából egyet sikerült is betalálnia. A Bursa már nem tudott talpra állni, és az U-BT 87-83-ra győzött.

A hazaiak legjobbja Jalen Jones és Patrick Richard  volt 14-14 ponttal, Leo Meindl (13 pont), Nemanja Gordic (12 pont), Karel Guzman (11 pont), Kasey Shepherd (10 pont) szintén hozzájárult a sikerhez.

Győzelmének köszönhetően a Kolozsvári U-BT 5-10-re javította mérlegét, és három fordulóval a csoportkör vége előtt - matematikailag - még van esélye elcsípni a továbbjutát biztosító 8. helyet. Az Egyetemisták jövő héten ahhoz a Joventut Badalonához látogatnak, amelyet ősszel a BT Arénában sikerült két vállra fektetniük. 

7Days Európa Kupa, 15. forduló

  • Kolozsvári U-BT–Frutti Extra Bursaspor 87-83

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?