7Days Európa Kupa: megszerezte első idegenbeli győzelmét a Kolozsvári U-BT

Először tudott nyerni idegenben a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda 7Days Európa Kupában: az Egyetemisták szerda este 88-80-ra győzték le Ljubljanában a Cedevita Olimpija csapatát, és ezzel – a táblázaton egy pozíciót előrelépve – továbbjutó helyre kerültek.

„Alsóházi rangadót” rendeztek Ljubljanában szerda este a férfi kosárlabda 7Days Európa Kupában, ahol az A–csoport utolsó helyén álló Cedevita Olimpija az utolsó előtti Kolozsvári U-BT-t fogadta. Mindkét csapat annak tudatában lépett pályára, hogy egy esetleges vereséggel még nagyobb gödörbe kerül, és onnan kikapaszkodni már csodával határos lenne.

A vendég kolozsváriak két szempontból is bizakodva utaztak a szlovén fővárosba: egyfelől a Cedevita volt az első csapat, amelyet le tudtak győzni még tavaly ősszel a sorozatban, másfelől pedig a Zebrák immár jelentősen hosszabb paddal rendelkeznek az elmúlt időszakban érkezett Nemanja Gordicsnak, Kasey Shepherd-nek és a hétvégén leigazolt Jalen Jonesnak köszönhetően.

A tucatnyi szurkoló által biztatott vendégek „állva hagyták” ellenfelüket a mérkőzés első perceiben, Sztefan Bircsevics és Leonardo Meindl kosaraival villámgyorsan tíz pontos különbségre (2-12) tettek szert. A hazaiak edzője időt kért, de a vendégek továbbra is remekül védekeztek, és elhúztak 9-23-ra. Mihai Silvășan pályára küldte az U-BT új játékosát, Jalen Jonest, aki 34 NBA-meccsel a háta mögött „papíron nagyon jól mutat”. Az első negyed utolsó percei jobban sikerültek az Olimpijának, amely kicsit faragni tudott hátrányából (15-24)

A második negyed elején Jones egy távoli kosarával megszerezte első pontjait a kolozsváriak számára, de Edo Muric azonnal válaszolt. Richard is elsüllyesztett egy triplát, a szlovénok pedig egyre idegesebben játszottak. Muric és a Ljubljana edzője ugyanannál az akciónál reklamált ki magának egy-egy technikai faultot, az U-BT pedig élni tudott a lehetőséggel és elhúzott 15 pontra (26-41). Érdekes módon a sorozatos büntetések felrázták a hazai csapatot, amelynek szünetig sikerült megfeleznie hátrányát, így a második félidő 34-41-es állásról indulhatott útjára.

A szlovének 7-0-s rohammal sokkolták az U-BT-t a harmadik negyed elején, és a mérkőzés során először egyenlíteni tudtak (41-41). Kolozsvári időkérés után Kasey Shepherd és Karel Guzman tripláival ismét elhúzott az U-BT, így most Golemacon volt a sor, hogy kikérje egyik time-outját. Az időkérés a szlovéneknél is „működött”, Yogi Ferrell hat, és Josh Adams három pontjával a Cedevita Olimpija a mérkőzés során először a vezetést is átvette (50-49). A „Zöld Sárkányok” újabb három pontos akciója után félő volt, hogy az U-BT „elveszíti a fonalat”, de ekkor színre lépett Andrija Stipanovic. A kolozsváriak bosnyák centere számára rendkívüli mérkőzés volt a ljubljanai, ugyanis a kincses városban érkezése előtt 4 évet épp a Cedevita színeiben játszott, sőt csapatkapitánya is volt az egyesületnek. Gordics jű labdákkal „tömte” Stipanovicot, akinek a palánk alatti játékára nem találtak ellenszert a szlovénok. Az U-BT két pontos előnnyel kezdhette a mérkőzés utolsó 10 percét (57-59).

Stipanovic az utolsó játékrészben is remekelt, Jones pedig megmutatta, hogy nem volt hiba az U-BT részéről leigazolni, így a vendégek előnye ismét kétszámjegyűre nőtt. (62-73) Kevesebb, mint három perc volt hátra a mérkőzésből, amikor Bircsevics két elhibázott büntetője után Adams hét pontra hozta fel csapatát (68-75). Később a szlovénok tovább faragtak hátrányukból, de az U-BT rutinosan pörgette az időt, amikor pedig büntetőzni kellett, akkor azt többnyire biztos kézzel váltotta pontra, így 40 perc után 80-88-at mutatott az eredményjelző tábla.  

A Kolozsvári U-BT hét vereség mellett immár 4 győzelmet is elkönyvelhet a sorozatban, amivel feljött a továbbjutást jelentő 8. helyre. Mihai Silvășan tanítványai jövő kedden Velencében látogat, ahol az Umana Reyer csapatán próbál meg elégtételt venni az odavágón elszenvedett vereségért.Fotó: Kolozsvári U-BT

7Days Európa Kupa, 11. forduló
Cedevita Olimpija Ljubljana – Kolozsvári U-BT 80-88

Kapcsolódók

Kimaradt?