7Days Európa Kupa: ismét kikapott hazai pályán a Kolozsvári U-BT

A szerző felvételeNem tudott visszavágni a Mincidelice JL Bourg en Bresse csapatának a Kolozsvári U-BT, az Egyetemisták a férfi kosárlabda 7Days Európa Kupa 10. fordulójában 79-88 arányú vereséget szenvedtek francia ellenfelüktől és maradtak az A-csoport - kiesést jelentő - 9. helyén.

Az első pillanattól rájátszás jellegű védekezéssel indítottak a felek a Kolozsvári U-BT – Mincidelice JL Bourg en Bresse férfi kosárlabda 7Days Európa Kupa mérkőzésen. Az Egyetemistáknak volt egy kis „elszámolnivalójuk” a franciákkal, ugyanis a sorozat első fordulójában Mihai Silvasan tanítványai 85-88 arányú vereséggel indítottak. A következő fordulókban a kosárlabda kolozsvári szerelmesei kaptak hideget és meleget is kedvenceiktől, az U-BT kilenc forduló után 3/6-os mérleggel a tízcsapatos csoport 9. helyét foglalták el. Szerda este ellenfeleik 6/3-as mutatóval vezetik a csoportot.

A Szamos-parti BT Arénában erős félház (közel 6 ezer néző) remélte, hogy sikerül visszavágni a franciáknak. Feladatukat nehezítette, hogy betegség miatt hiányzott a kubai Karel Guzman, viszont Silvasan már számíthatott a téli szünetben érkezett Kasey Shepherd-ra.

A mérkőzés elején nem „udvariaskodtak” egymással a csapatok, a kemény védekezés miatt alig születtek kosarak. Elsőként az U-sok találták meg az utat a kosár felé, Patrick Richard tripláival, valamint Leonard Meindl betöréseivel a házigazdák kisebb előnyre tettek szert (13-7).

Frederic Fouthoux időt kért, rendezte csapatát, behozta Jordan Floydot, és a negyed végéig a Bourg átvette a vezetést (14-17)

A második negyedben is a franciáknak ment jobban a dobás, ebben a játékrészben az U-BT elsősorban harciasságának köszönhetően tartotta – többé-kevésbé – a lépést: Emanuel Cate és Meindl mindkét palánk alatt oroszlánként küzdött a lepattanókért. Folyamatos játékot keveset láttunk, az U pontjainak jelentős hányadát a büntetővonalról szerezte. Három perccel a szünet előtt 25-30-as állásnál a franciák időt kértek.

Julien betörésből növelte a Bourg előnyét, de Sanders triplája azonnal süllyedt. Meidl tempójára Chassang és Palmer is dobott egy-egy kosarat, így most Silvasanon volt a sor, hogy időt kérjen. Nagyon jó tanácsokat adhatott a stáb, mert Richard triplájával és egy ellentámadással már csak egy pont volt az U-BT hátránya (35-36) Most Fouthoux-n volt a sor, hogy kikérje time-outját, az első félidő utolsó kosarát Julien szerezte (35-38).

Szünet után Sztefan Bircsevics lett a mérkőzés – negatív – főszereplője, aki egy kihagyott dobás után egy durván sportszerűtlen faulttal hozta helyzetbe a franciákat, akik köszönték szépen és megduplázták az előnyüket (37-43).

Az U-BT Stipanovic kosarával feljebb jött, de Meindl eladta a labdát, majd technikai faultot követett el. (39-46).Nehéz helyzetbe került az U-BT, de Stipanovic kosarai életben tartották a reményt. (43-50)

Közel két perces kosárcsendet szakított meg Bircsevics büntetője (44-50), de a franciák egy triplával válaszoltak (44-53). Az U-BT továbbra is csak a büntetővonalról tudott kosarat szerezni, Richard  kettőt is. A következő akciónál jól működött a Sanders-Richard csapda, a kolozsvári csapatkapitány betörése után,48-53-nál a Bourg időt kért.

A fiatal Benitez triplájára Gordics is elsüllyesztett egyet, így az utolsó negyedet 53-58-ról indították útjára.

Gordics triplakísérlete kifordult a gyűrűról, de Meindl harcias labdaszerzése után már csak -3 volt az U-BT hátránya. Benitez két pontjára a kolozsváriak brazilja két büntetővel válaszolt (57-60). Egy újabb Benitez kosár után jött Richard triplája, és az U-BT hátránya ismét három pontra csökkent. (62-65)

Meindl csuklójában volt egy egyenlítés, de három pontos kísérlete kipördült. Egy francia kosár után Stipanovic feltett egy labdát és ismét adva volt a lehetőség a közelebb lopódzáshoz. A három pontos francia előny állandósulni tűnt (66-69), de amikor Courby tempójára Gordics egy triplával válaszolt, akkor egy pillanatra felcsillant a remény. Azonnal jött Isiaha Mike válasza, és Massenat sikeres dobása, s a Bourg már el is lépett 7 pontra (69-76).

Stipanovic két büntetőjére Palmer egy hérompontossal válaszolt, és 3 perccel a vége előtt 71-79-et mutatott az eredményjelző tábla, amikor Mihai Silvasan időt kért.

Stipe elhibázott két büntetőt, majd Mike triplája is bement, -11-ről visszajönni csodaszámba megy ilyen szinten. Richard becsavarodott a palánk alá és ismét egyszámjegyűre csökkentette a Bourg előnyét, ami Massenat büntetői után visszaállt (73-84).

A végét rutinosan lepörgette a Bourg en Bresse és 79-88-ra megnyerte a mérkőzést.

7Days Európa Kupa, A-csoport, 10. forduló
Kolozsvári U-BT - Mincidelice JL Bourg en Bresse 79-88 (14-17, 21-21, 18-20, 26-30)
BT Aréna, Kolozsvár, 6 ezer néző
Kolozsvári U-BT: Shepherd (3), Sanders (3), Kuti, Gordics (10), Stipanovic (14), Bircsevics (1), Cate (8), Meindl (17), Richard (23)
Mincidelice JL Bourg en Bresse: Benitez (8) Courby (4), Massenat (13), Floyd (16), Palmer Jr. (12), Pelos (8), Chassang (2), Mike (14), Kokila (2), Brimah (4), Julien (5)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?