Elismerően szóltak Kovács István futballbíró manchesteri játékvezetéséről

Felsőfokon beszél a nemzetközi sajtó és a romániai futballszakma Kovács István játékvezető ténykedéséről a keddi Manchester City–Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntőben. A nagykárolyi futballbíró munkájának visszhangját összegző cikkének címében a Nemzeti Sport kiemelte: „még Guardiola is bocsánatot kért Kovács Istvántól”.

Kovács István kézben tartotta a meccset | Fotó: Agerpres/EPAA BBC riportere szerint „briliáns”, az angol élvonalban 15 éven át bíráskodó Mark Halsey szerint „tankönyvbe illő” döntéseket hozott Kovács István a Manchester City–Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén (4–3). Az 1996-os Európa-bajnokságot megjáró Adrian Porumboiu korábbi játékvezető úgy vélte, keddi teljesítménye után a Nagykárolyban született 37 éves magyar játékvezető az egyik fő esélyes a május 28-i BL-döntő vezetésére.

A spanyol és az angol sajtó is elégedett Kovács István teljesítményével. Az El Mundo Deportivo szakértője, a korábbi futballbíró, César Barrenechea leírása szerint „Kovács mindig ott volt, ahol kellett”, jól követte „az igen küzdelmes és nagy sebességű játékot”, mindig közel volt az eseményekhez. A spanyol kiemeli a 74. percben alkalmazott előnyszabályt, ez volt az a szituáció, amikor Olekszandr Zincsenkóval szemben Toni Kroos szabálytalankodott a tizenhatos bal oldalánál, ám a labda eljutott Bernardo Silvához, aki egy csel után 13 méterről óriási gólt lőtt a rövid felső sarokba. A BBC riportere, Phil McNulty egyenesen briliánsnak nevezte, ahogyan Kovács az előnyszabályt alkalmazta Bernardo Silva gólja előtt.

A testnevelő diplomás Kovács István 2010 óta FIFA-kerettag, a jelenlegi BL-kiírásban ez volt az ötödik meccs, amelyen szerepet kapott, és már harmadik alkalommal fújhatott a manchesterieknek ebben az évadban. A kedd esti összecsapás mellett a csoportkörben ő vezette a Sevilla–Lille, az FC Bruges–Manchester City és a Sahtar–Internazionale mérkőzést, valamint a Manchester City–Atlético Madrid negyeddöntőt is.

A newsbeezer.com beszámolója szerint a romániai Digi Sport munkatársa egyszerűen úgy kommentálta a történteket, „a gólpassz Kovács Istváné”. „Fantasztikus döntés” ­– éltette Kovács közreműködését Silva gólja előtt az angol élvonalban (Premier League) 15 éven át vezető Mark Halsey. „Tankönyvbe illő bíráskodás volt” – tette hozzá.

Pável Fernández García – szintén korábbi játékvezető – szerint az is bravúros volt, ahogyan Kovács azonnal kiszúrta Aymeric Laporte kezezését Karim Benzema „panenkázva” értékesített büntetője előtt. García a Marca Radio adásában úgy fogalmazott: „A manchesteriek ugyan azt reklamálták, Laporte kezezése azután jött, hogy fejjel már tisztázott, így nem volt sem helyzetről, sem szándékosságról szó. Ám az is látszott, hogy a City védője már eleve nyújtott karral ugrott fel, ez pedig jogossá tette a büntetőt, amit helyesen meg is ítélt Kovács.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A brit Daily Mirror is külön kitér a tizenegyesre, kiemelve, hogy még Josep Guardiola, a hazaiak mestere is bocsánatot kért a meccs után a játékvezetőtől, amiért többször hevesen reklamált. „Elnézést kértem tőle, elragadtak az érzelmeim. Ott helyben azt éreztem, nekünk kellett volna jönnünk kifelé, de az ellenkezőjét döntötte – helyesen.”Guardiola sárga lapot kapott reklamálásért, de utólag elnézést kért a bírótól | Fotó: Agerpres/EPA

Marius Avram, a 2020-ban visszavonult román FIFA-játékvezető odáig ment, hogy „tökéletes meccsteljesítménynek” nevezze Kovács bíráskodását a prosport.ro hasábjain. „(…) Bizonyította, hogy a szűk elit tagja, és kulcsfontosságú lépést tett afelé, hogy a világbajnokság játékvezetői keretébe is bekerüljön” – mondta.

A nagykárolyi játékvezető teljesítménye a 2022-es katari világbajnokság mellett az idei BL-döntő szempontjából sem mellékes. A keddi meccs előtt megjelent sajtóhírek szerint az európai szövetség az elődöntő négy bírója közül jelöli ki azt, aki május 28-án a párizsi Stade de France-ban is vezethet majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?