Cîrstea figyelmeztet: „Nagy ország vagyunk, kis csónakkal, és néhány év múlva csak egy mentőöv marad”

Romániában az edzési körülmények lehangolóak és megalázóak, a politikai szférától pedig sajnos már régóta nincsenek elvárásaink – fogalmazott Sorana Cîrstea.

A román teniszező órákkal azt követően „szólalt meg” közösségi oldalán, hogy az párizsi nyári olimpián úszásban történelmi aranyérmet és bronzérmet ünneplő David Popovoci felvázolta az áldatlan állapotokat, amelyek között készülniük kell, bízva benne, hogy változást érhetnek el.

Bejegyzésében Sorana Cîrstea is arról beszélt, hogy bár minkenki örül és büszke, amikor egy románaii sportoló eredményt ért el, mégi már harminc éve hanyagolják a hazai sportfejlesztéseket. „Odajutottunk, hogy a kivételes, természetellenes eredmények adják az örömöt és az extázist. Minden versenyen Dávid vagyunk a Góliát ellen” – mutatott rá. Meglátása, hogy Romániánál sokkal kisebb vagy kevésbé fejlett országos is már megértették, hogy a sport a legjobb névjegykártya, itthon viszont az edzési körülmények lehangolóak, helyenként megalázóak.

Fotó: Sorana Cîrstea Facebook-oldala

„Nem kérjük, de politikai haszonszerzés céljából használnak fel minket. Az összes fénykép és gratuláció után mindenki eltűnik, és csak négy év múlva térnek vissza, amikor újabb 'boldog anomália következik be. Sajnos, már régóta nem várunk semmit a politikai közegtől, mert 35 év telt el, és csak a fényképek maradtak. Sokkal több segítséget kapunk a magánszponzoroktól, akik félénken lépnek elő, amikor lehetőség adódik, és köszönjük nekik ezt az egyetlen támogatást” – írta Cîrstea, aki két olimpián képviselte Romániát, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékokon.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem a teniszezők nevében beszél, mert ők bizonyos szempontból kivételezettek, hanem más sportágak képviselőinek a nevében. „Nagy ország vagyunk, kis csónakkal, és néhány év múlva (nem évtizedek múlva) csak egy mentőöv marad” – figyelmeztetett Cîrstea, hozzátéve, hogy számít változásra, de szerinte sportolói múltja révén jogában áll a nevén nevezni a dolgokat, még ha a valóság brutális is.

Románia a párizsi olimpián eddig már négy érmet szerzett. Popovici sikerét követően csütörtökön az evezősök bővítették a dicsőséglistát egy arany és egy ezüstéremmel. A dobogós helyezések számában így már most elérték a legutóbbi tokiói nyári játékok eredményét, aranyérmek tekintetében pedig már túl is szárnyalták azt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?