A Sisapangma meghódítására indul Varga Csaba

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Varga Csaba az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában péntek este jelentette be, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül első magyarként szeretné megmászni a Himalája-hegység tibeti oldalán (Kína), a nepáli határhoz közel magasodó hegycsúcsot.

A nagyváradi hegymászó eddig hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel, amivel a legsikeresebb aktív magyar alpinistának számít. Az MTI beszámolója alapján a tévéműsorban kiemelte, hogy a világ 14 nyolcezres csúcsa közül nem a Sisapangma a legmagasabb, de nagy próbatételt jelent egy technikás keskeny gerinc, amely felvezet a 8027 méteren lévő főcsúcsig. Az igazi kihívás a magas hegyekben a saját erőből történő megmászás, amihez előtte több akklimatizációs körre van szükség – magyarázta.

Fotó: Varga Csaba Facebook-oldala

A nagyváradi hegymászó szombaton indul Budapestről Nepál fővárosába, Katmanduba. Pár nap pihenés és különféle adminisztrációs ügyek intézése után csapatával együtt autóval teszik meg az utat Nepálból Kínába. Nagyjából 3-4 nap alatt érik majd el az alaptábort, amely mintegy 5 ezer méteren található. Az akklimatizálódás után várhatóan május elején kezdi majd meg a csúcstámadást – mondta.

Tájékoztatása alapján a közmédia Hazajáró című magazinműsorának Facebook-oldalán lehet majd nyomon követni az expedíció történéseit.

Varga Csaba, mint ismeretes, tavaly a 8125 méteres Nanga Parbat hódította meg. Akkor a Maszolnak is beszámolt az újabb sikeres támadásáról, majd a portálunknak adott egy interjúban arról is beszélt, hogy a felkészülés alapja a terepfutás, a sziklamászás, a túrázás, télen a túrasízés. „A terepfutás a legfontosabb, a hosszú távfutások alatt sok holtpontot megél az ember, a 200 kilométeres futásokon átéli azt, amit a hegyen, csak persze más környezetben” – magyarázta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?