Rio 2016: győzött a Szabó–Kozák kettős, megvan a hatodik arany

​Szoros küzdelemben szerezte meg Szabó Gabriella és Kozák Danuta a magyar olimpiai csapat hatodik aranyérmét a riói játékokon. A női K-2-es kategória 500 méteres kedd délutáni döntőjében a magyar lányok kevéssel előzték meg a Franziska Weber, Tina Dietze német duót.

Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket pár centivel megelőzve végzett az élen. A döntő előtt Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Kozák Danuta jobban van, hasmenése már elmúlt. Ezzel együtt kérdéses volt, hogy mennyit vett ki belőle a hétfő éjszakai rosszullét.

A Rodrigo de Freitas Lagúnában gyakorlatilag szélcsendben, sima vízen kezdődhetett meg a magyarok számára legfontosabb keddi futam. A rajttól a német kettős jött el a legjobban, de szorosan tapadt rá mellettük az 5-ös pályán lapátoló magyar egység. Féltávnál már Szabóék haladtak az élen, akárcsak 200 méterrel a cél előtt, korántsem volt azonban megnyugtató az előnyük, ráadásul a 6-oson a lengyelek, Karolina Naja és Beata Mykolajczyk is „képbe kerültek”.

A végére óriási küzdelem alakult ki, amelyben a magyarok vissza tudták verni a németek támadását, és minimális különbséggel elsőként haladtak át a célvonalon. Beérkezéskor nem is tudták, hogy elsők lettek, illetve az látszott rajtuk, hogy mindent kiadtak magukból. Szabó másodszor, Kozák harmadszor bizonyult a legjobbnak olimpián.

Ami a további magyar versenyzőket illeti: a kenus Vasbányai Henriket kizárták az 1000 méteres B-döntőből; Douchev-Janics Natasa megnyerte B-döntőjét, így összesítésben kilencedik lett a női kajakosok 200 méteres számában, Kopasz Bálint pedig a 10. helyen zárta a K-1 1000 métert.

Riói olimpia, kajak-kenu
Női K-2, 500 méter

  • ​​Olimpiai bajnok: Szabó Gabriella, Kozák Danuta (Magyarország) 1:43.687 perc

  • Ezüst: Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:43.738

  • Bronz: Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:45.207

  • 4. Anasztaszija Todorova, Inna Hriscsun (Ukrajna)

  • 5. Jelena Anyusina, Kira Sztyepanova (Oroszország)

  • 6. Nadzeja Ljapeska, Marina Litvincsuk (Fehéroroszország)

  • 7. Natalja Szergejeva, Irina Podojnyikova (Kazahsztán)

  • ​8. Alyssa Bull, Alyce Burnett (Ausztrália)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?