Rio 2016: drámai csatában vívta ki elődöntős helyét a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar válogatott 8-8-as döntetlent követően ötméteresekkel 13-11-re legyőzte az ausztrál csapatot a riói olimpia női vízilabdatornájának hétfői negyeddöntőjében, így készülhet a szerdai elődöntőre.

Bíró Attila Európa-bajnok együttese négygólos hátrányt dolgozott le, s végül ugyan egyszer sem vezetett, de ötméteresekkel felülmúlta riválisát. A magyarok szerdán a címvédő és világbajnok amerikaiakkal találkoznak, a csoportkörben az esélyesebb tengerentúli válogatott 11-6-ra nyert.

A két csapat gazdag közös olimpiai múlttal várta az összecsapást: négy évvel ezelőtt, Londonban a bronzmérkőzésen találkoztak egymással, akkor hosszabbítás után 13-11-es ausztrál siker született. 2008-ban, Pekingben ugyancsak a harmadik helyért csatázott egymással a két együttes, a kínai metropoliszban 9-9-es döntetlen után büntetőkkel győztek az ausztrálok.

Az olimpiai felkészülés során többször is megmérkőzött egymással a két gárda, a margitszigeti BENU Kupán egy rendkívül kemény összecsapáson 5-3-ra nyertek az ausztrálok, később Cegléden pedig 7-7-es döntetlen született.

Az Olimpiai Uszodában az első ráúszást a magyarok nyerték, Bujka Barbara pedig azonnal kiállítást harcolt ki: a figura is a centerre jött ki, de húzása a kapufáról kifelé pattant, s a túloldalon az ausztrálok egy megúszás végén megszerezték a vezetést. Az első ausztrál előny kimaradt - Czigány Dóra blokkolt -, de a harmadik kontra ítélet után kissé elfáradt védekezésben a magyar csapat, Rowie Webster révén pedig növelte előnyét a rivális. A túloldalon Keszthelyi Rita faraghatott volna a hátrányból, de az emberelőnyben megeresztett lövés elakadt az ausztrál kezek sűrűjében. Az ellentámadásban Takács Orsolyát küldték ki, Greg McFadden pedig azonnal időt kért. A befejező szerepét újra Webster vállalta fel, aki védhetetlenül bombázott a hálóba. A játékvezetők újabb kontrát ítéltek - már az ötödiket a magyarok ellen a nyitónegyedben -, azonban ezt sikerült kivédekezni, Keszthelyi büntetőjével pedig feljönni (1-3).

A második felvonás újabb magyar előnnyel indult, de ezúttal Garda Krisztina bombája jött ki a felső lécről. Keszthelyit a túloldalon kiállították, az ausztrálok pedig be is lőtték a fórt (1-4). A játékvezetőknek köszönhetően néhány percig visszatért az úszóversenyek hangulata az arénába, hiszen a folyamatos kontrák miatt le-föl úsztak a játékosok. Az ausztrálok végül Ash Southern újabb remek lövésével növelték előnyüket, Bíró Attila időt, a kapuban Gangl Edina pedig cserét kért (1-5). Az újabb magyar emberelőnyt egy a sokadik kontra szakította félbe, de az ötödiket végre értékesítette a gárda Czigány révén. A szünet előtt Tóth Ildikó tartotta életben a magyar reményeket azzal, hogy a dudaszó pillanatában betalált centerből (3-5).

A harmadik negyed elején könnyen minimálisra csökkenthette volna előnyét a magyar csapat, egy csodálatos akció végén azonban Keszthelyi a kapusba lőtt. Végül a harmadik olimpiáján szereplő Takács tette igazán szorossá az összecsapást hatalmas góljával (4-5). Az ausztrálokat Southern cipelte a hátán, hiszen harmadik távoli góljával visszaállította a különbséget, az ellentámadás során pedig a hatodik magyar fór is kimaradt. A hetedik megjátszása előtt Bíró Attila időt kért, Bujka pedig ezúttal nem hibázott (5-6). A magyar kapu előtt úgy tűnt, összeállt a védekezés, elöl pedig Keszthelyi csodálatos megmozdulása - amely hasonló volt, mint a negyed elején, csak akkor hibázott - az egyenlítést eredményezte. Bő egy perccel a negyed vége előtt újra az ausztrálokhoz került az előny.

A zárófelvonás ausztrál előnnyel indult, de a felső léc ezúttal a magyaroknak segített. Bronwen Knox lövésénél már kevésbé volt szerencsés Kasó Orsolya, a labda szinte besuhant a kapufa mellett, de alig néhány másodperc múlva Bujka állította vissza a különbséget (7-8). Egy ausztrált visszaúszás közben kiállítottak, Antal Dóra pedig egyenlített (8-8).

Bő két perccel a vége előtt újra Bujka harcolt ki emberelőnyt, Bíró Attila időt kért, de a játék nem volt pontos, ahogyan Keszthelyi lövése sem. Egy jó védekezés után 1:20-szal a vége előtt támadhatott újra a vezetésért a magyar válogatott, de lövésig sem jutott el. Ausztrál időkérés után a tengerentúliak 53 másodpercnél kezdhettek támadni, de csak a centerbejátszásig és egy gyenge lövésig jutottak. Az eredmény nem változott, így jöhettek a büntetők.

Bujka kezdett, a bal alsóba lőtt, Webster a jobb alsót választotta. Kisteleki szintén a kapu bal oldalába lőtt, Southern jobbra. Keszthelyi kíméletlenül pattintott a léc alá, Knox viszont a kapufát találta el. Czigány a jobb kapufa mellé lőtt, Gofers szintén. A győzelem Antal kezébe került, aki magabiztosan lőtt a hálóba.

Női vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország-Ausztrália 13-11 (1-3, 2-2, 3-2, 2-1, 5-3) - büntetőkkel
Olimpiai Uszoda, 500 néző, v.: Buch (spanyol), Putnikovic (szerb)
gólszerzők: Keszthelyi, Bujka 2-2, Czigány, Tóth I., Takács, Antal D. 1-1, illetve Southern 3, Webster, McGhie 2-2, Knox 1
emberelőnyök/gól: 9/2, illetve 4/2
MagyarországGangl - Antal, Kisteleki H., Szűcs, Keszthelyi, Bujka, Illés  cserék: Czigány, Takács, Garda, Tóth I., Csabai, Kasó
AusztráliaYanitsas - Beadsworth, Gofers, Knox, Webster, McGhie, Arancini  cserék: Buckling, Lincoln-Smith, Southern, Bishop, Zagame

Kapcsolódók

Kimaradt?